30-10-2009

Список нерухомості, яка дорожчатиме

будинок та монети на терезах

Нині сценарій розвитку регіональних ринків нерухомості став більш зрозумілим. На ринку чітко позначилися «піонери» - регіони, сектор нерухомості яких вже практично повністю відновився, і за динамікою яких вже сьогодні можна будувати припущення про тенденції розвитку областей «другого ешелону» (тобто ринки близькі до стабілізації).

Що стосується цін, то, незважаючи на те, що покупці ще намагатимуться «намацати» деяке «цінове дно», відсоток коригування за інших рівних умов щодо макро- та мікроекономічної ситуації останніх місяців буде вкрай незначним.

Після цього, у регіонах, де ціни на нерухомість ще продовжують знижуватися, швидше за все, настане їхня стабілізація, і, як тільки ринок «намацає дно», весь відкладений попит протягом 3-5 місяців спрямує на ринок, пишуть Економічні новини.

Однак у кожному конкретному регіоні тривалість цього періоду безпосередньо залежатиме від процесів нівелювання наслідків кризи (зміни рівня життя населення, балансу попиту та пропозиції, дефіциту/надлишку нового житла тощо).

Що зростатиме в ціні

  1. Об'єкти, здані ЦК, або що знаходяться на завершальному етапі будівництва
  2. Квартири в нових районах і районах з інфраструктурою, що склалася.
  3. 1-2-кімнатні квартири в будинках нижнього цінового сегменту, що експлуатуються не більше 20 років.

Що матиме попит

  1. Малогабаритні квартири в панельних новобудовах
  2. Нові об'єкти та квартири у вторинному фонді у малоквартирних будинках з оптимальним співвідношенням ціна-якість
  3. Новобудови, квартири в яких можна купити на виплат на 3-5 років.

З огляду на те, що ціни на новобудови в більшості регіонів вже практично впритул наблизилися до собівартості і деякі забудовники змушені працювати з нульовим прибутком, щоб зберегти бізнес, цей сегмент ринку нерухомості почне відновлюватися найшвидше. За даними наших колег із регіонів, вже зараз у прайсах забудовників на 2010 рік ціна на найбільш ліквідні об'єкти нижнього цінового сегмента підвищена на 10-15%. Такі дані наводить компанія МІАН.

Певне зростання покажуть і ціни на квартири в старому фоні з оптимальним співвідношенням ціна-якість і з найбільш затребуваними сьогодні у потенційних покупців характеристиками (1-2-кімнатні в будинках нижнього цінового сегменту, що експлуатуються не більше 20 років, і розташовані в районах з розвиненою інфраструктурою).

На нашу думку, на першому етапі ці квартири «відіграють» у ціні як мінімум те, що втратили в перші місяці кризи минулого року, тобто близько 5% (залежно від регіону – від 1% до 12%). Продовжуючи збільшуватися в ціні (особливо інтенсивно, починаючи з другої половини наступного року), загальний приріст вартості таких квартир до кінця року, швидше за все, становитиме не менше ніж 10%. На зростання цін вплине загальна інфляція.

Безумовно, не можна виключати і зворотну ситуацію, спровоковану погіршенням макроекономічного стану в країні (скорочення доходів, погіршення проблем з іпотекою тощо). Хоча, навіть якщо економіка піде за консервативним сценарієм розвитку (згідно з МЕРТ: стагнація економіки внаслідок скорочення інвестиційного попиту, що продовжується, включаючи державні інвестиції, при слабкому зростанні споживчого попиту, запасів тощо), ринок, швидше за все, зберігатиме видимість цінової сталості (в офіційних прайсах), що на практиці супроводжує явними диспропорціями між реальною ціною угоди та ціною пропозиції.

Підготував: Олександр Бєлов