16-11-2018

Обсяг ринку гнучких офісів у Європі стрімко зростає

гнучкий офіс

Європейський ринок гнучких офісів з 2014 по 2107 рік збільшився вдвічі і досяг обсягу 2 млн кв. м. Про це повідомляється у дослідженні компанії JLL. Найбільше збільшення (2,8%) у цьому секторі за всю історію зафіксовано у 29 році.

Експерти JLL прогнозують зростання 30% на рік на ринку гнучких офісів у наступні 5 років до 7 млн ​​кв. м. Це призведе до того, що вже в 2023 році на 20 найбільших ринках Європи обсяг гнучких офісів наблизиться до 10 млн. кв. м., а в центральних ділових районах міст їхня частка становитиме 15%. У свою чергу, близько 30% корпоративного портфоліо окремих компаній складатимуть гнучкі офіси вже до 2030 року.

Тенденції ринку гнучких офісів

Бар'єрами на шляху поширення практики використання гнучких офісів є потенціал розмивання бренду компанії-користувача, вартість впровадження, питання безпеки та дотримання конфіденційності. У свою чергу ризики відмови від гнучких просторів – це проблеми утримання та залучення персоналу, сприйняття моделі роботи компанії як неактуальної.

Вже зараз у галузі налічується понад 700 операторів гнучких офісів, тому її консолідація неминуча, а економічний спад лише форсує справжній процес. Максимального успіху досягнуть оператори з достатнім капіталом та великим досвідом, які мають географічну диверсифікацію, а також інноваційні та нішеві гравці з пропозиціями нового покоління.

Інвестори сьогодні прагнуть знайти баланс між необхідністю забезпечити стабільний дохід у довгостроковій перспективі та орендарями, зацікавленими у гнучкості. Вони стикаються з великою кількістю питань: від впливу гнучкого простору на оцінку вартості активів та прозорість ринку до впливу на динаміку попиту та пропозиції, терміни оренди та прибутковість.

Окремі власники нерухомості та девелопери, у свою чергу, розглядають можливості реалізації особистих проектів гнучких приміщень, співпраці з існуючими операторами, а також об'єднань та поглинань. Розвиток проектів, які ініціюють власники, відзначено в таких містах, як Амстердам (де на них припадає 25% усіх гнучких площ), Лондон і Париж.

Висновок Дена Брауна, керівника напряму гнучких просторів JLL у Європі, на Близькому Сході та в Африці:

«Активне поширення практики використання гнучких офісів — одна з найсуттєвіших змін у сфері нерухомості, які нам колись доводилося спостерігати».

Раніше повідомлялося зростання орендних ставок на ринку офісної нерухомості Європи.

Підготував: Олександр Бєлов