14-02-2020

4 міфи про оренду житла

4 міфи

Існує безліч міфів з приводу здачі в оренду або оренди житла. Однак багато хто з них є безпідставними. Серед таких можна виділити такі помилки.

1. Виселення у будь-який час

Деякі орендарі бояться факту несподіваної вимоги орендодавця виселитися. Проте ці думки є помилковими. Щоб не допустити такого розкладу обставин, необхідно грамотно укладати договір оренди. Зокрема, варто приділити особливу увагу пункту про дострокове розірвання договору. Так, рекомендується вказати, щоб орендодавець попереджав необхідність виселення. Наприклад, за два тижні до виселення. Можна встановити інший термін. У такому разі у орендаря з'являється час для пошуку нового житла.

2. Договір не обов'язковий

Це велика помилка. Угода захищає права орендодавця та орендаря. Крім того, він здатний забезпечити стабільність платежів та відповідальність сторін за порушення зобов'язань. Якщо ж відсутня, то сторони що неспроможні вимагати друг від друга скоєння будь-яких дій.

3. Нотаріальне засвідчення

Загалом, звичайний договір оренди засвідчувати нотаріально не потрібно. Цю процедуру варто робити лише у разі подальшого викупу нерухомості, оренди на строк більше трьох років, а також за бажанням однієї зі сторін. В інших випадках достатньо буде звичайного укладання договору оренди без участі юристів чи нотаріуса. Така угода матиме юридичну чинність.

4. Ремонт за власний рахунок

Здійснити який-небудь ремонт за свій рахунок орендар може, але... Дану роботу робити не обов'язково, а якщо орендар все ж таки хоче внести зміни в стан квартири, то це можна зробити в рахунок оренди. Така практика дуже популярна, тому що не всі квартири здаються в стані, придатному для нормального проживання. Найчастіше достатньо проведення косметичного ремонту, а також заміни деяких сантехнічних приладів. Однак не варто проводити ремонт самостійно. Відповідно до чинного цивільного законодавства, орендар зобов'язаний попереджати орендодавця про внесення змін до конструкції приміщення. У разі відмови орендодавця орендар не має права змінювати інтер'єр приміщення. Самовільні дії є порушенням умов договору та вимог законодавства. У результаті власник може або стягнути неустойку порушення умов договору, або зовсім розірвати угоду.

Раніше ми опублікували статтю, в якій розкриваються серйозні помилки власника під час здачі квартири в оренду.

Автор: Олександр Бєлов