31-01-2020

5 серйозних помилок власника при здачі квартири в оренду

п'ять помилок

Будучи щасливим власником квартири, власник прагне заробити на ній та здає в оренду. Ця витівка, на перший погляд, дуже зручна та цікава. Але за відсутності досвіду орендодавця така ідея може спричинити низку труднощів.

Багато орендодавців скаржаться на складність пошуку відповідальних та сумлінних людей, здатних утримувати житло в порядку, вчасно платити та не завдавати клопоту сусідам, які, у свою чергу, скаржаться безпосередньо власнику. Скарги найчастіше мають справедливу основу, але є в цьому частка помилок господаря житла.

1. Непотрібність договору

Сьогодні мало хто сподівається на вагомість простого договору оренди. Але, за певних обставин, він може допомогти в доказі своєї правоти. Він має правову силу у разі, якщо підписаний обома сторонами з докладно викладеним списком правий і обов'язків сторін. При порушенні одного з пунктів завжди можна звернутися до юриста та вирішити проблему, тому не варто нехтувати його складання.

2. Відсутність внеску за останній місяць

Досвід орендодавців нагадує, що необхідно брати внесок не лише за перший місяць, а й за останній. У процесі здачі можливі ситуації, коли оплата буде проводитися із затримками, тому внесок грошей за останній місяць вперед гарантує отримання прибутку, і повністю виключає обман у вигляді з'їзду за день оплати. Не варто слухати відмовки про відсутність грошей, краще одразу відмовляти наймачам.

3. Відмова від застави

Гарантію безпеки житла та майна, що знаходиться там, дасть взяту заставу в певній сумі. Особливо це необхідно при дорогому ремонті, меблях та техніці. Для цієї процедури потрібно скласти найпростішу розписку із зазначенням суми та уточненням, що повернення коштів трапиться у разі збереження майна в момент виїзду мешканців.

4. Високі ціни

Бажання отримати більше грошей від оренди квартири великий, але не варто завищувати вартість вище за середню ринкову. Це може призвести до збитків, оскільки простий квартири необхідно оплачувати самостійно, а також тривалими пошуками постійних наймачів. Адже у квартиру з високою ціною люди в'їжджають лише на час і в період, коли підшукують щось вигідніше.

5. Здача знайомим

Здавалося немає нічого кращого, ніж здати квартиру друзям, допомогти в життєвій обстановці. Проте, не дарма кажуть, що гроші псують дружбу. При проживанні так чи інакше псується ремонт або з'являються затримки з оплатою. У результаті накопичене невдоволення може перерости в конфлікт і всі недоліки в ремонті або меблів власник усуватиме за свій рахунок.

5 причин, через які просто необхідно оформити з наймачем юридично грамотний договір, перераховані в цієї статті.

Автор: Олександр Бєлов