12-05-2020

Ринок офісної нерухомості в Україні (I квартал 2020)

офісний центр

За даними компанії UTG, індекс ринку офісної нерухомості за підсумками I кварталу 2020 року знизився на 8,88 пунктів і склав 278,6 пунктів. І це лише початок глобальних змін над ринком.

За підсумками другого кварталу очікуються ще помітніші зміни через неминучі наслідки карантину.

Орендні ставки

Вплив обмежувальних заходів у першому кварталі дався взнаки і на рівні орендних платежів. За підрахунками аналітиків, плата за офіси (без урахування ПДВ, OPEX та коефіцієнтів BOMA) за підсумками першого кварталу у розрізі класів бізнес-центрів склала:

  1. Клас А – 33,3 $/м² (-0,1%).
  2. Клас В – 20,1 $/м² (+0,2%).
  3. Клас С – 14,6 $/м² (+1,2%).

Вакантність

На тлі цього почало спостерігатися зростання середньозваженого рівня вакантності, яке склало 10,7%.

  1. Клас А – 7,9%.
  2. Клас В – 12,5%.
  3. Клас С – 8,5%.

Тенденції першого кварталу стануть ще відчутнішими у наступні 3 місяці.

Провідний аналітик компанії UTG Оксана Гаврилевич:

«Міліші та середні орендарі (особливо ті, хто не вкладав гроші в ремонт, поліпшення, меблювання приміщень) вже почали розглядати альтернативні варіанти для зміни офісу. Окрім цього ймовірне банкрутство та закриття низки компаній, швидше за все, призведе до переведення персоналу найбільших українських корпорацій із орендованих у власні адміністративні приміщення. В результаті ми побачимо загальне зростання вакантності, особливо у «незговірливих» під час карантину девелоперів, а також коригування ставок оренди у бік скорочення. Підсумком цих процесів стане уповільнення девелоперської активності на ринку офісної нерухомості України».

Нагадаємо, CBRE Ukraine провела дослідження впливу поширення COVID-19 на умови оренди офісних приміщень після карантину та можливу зміну формату офісної роботи у бік віддаленої.

Підготував: Олександр Бєлов