09-10-2020

Як шукати нових клієнтів: 6 порад

пошук клієнтів

Кожен «продажник» має бути психологом. Для того, щоб потік клієнтів збільшувався і ваш бізнес процвітав, необхідно вміти знаходити шляхи спілкування з ними. Як шукати нових клієнтів, розглянемо разом.

1. «Американський» спосіб

Знайти нових клієнтів серед старих друзів – перевірений американський спосіб. Отже, все, що вам потрібно, це ручка, аркуш паперу та телефонний довідник. Виписуйте спочатку всіх родичів, потім приятелів зі школи, коледжу, університету, знайомих. Постарайтеся згадати хоча б 100 людей. Зателефонуйте, поцікавтеся, як справи, поспілкуйтеся і потім переходьте на тему вашого нового бізнесу. Причому не питайте прямо типу «Тобі треба?» Запитайте краще так: "Можливо, у тебе є хтось, кому це буде потрібно, нехай звертаються".

2. Співтовариства, блоги, форуми

Пошук нових клієнтів можливий у мережі Інтернет. Різні тематичні спільноти, блоги та форуми – чудове місце для пошуку клієнтів. Зазвичай у таких місцях люди запитують один одного, де можна щось придбати, де можна пройти певні курси тощо. Знайти нових клієнтів можна як звернувшись до таких людей самостійно, так і розмістивши свою рекламу. Деякі спільноти пропонують розмістити рекламу за гроші, а в когось вона безкоштовна. Можливо, ви займаєтеся продажем жіночої та дитячої білизни? Тоді вам на сайти та форуми молодих мам! Якщо ви вирішили зайнятися власним бізнесом із продажу легкових автомобілів, то вам – на форуми автолюбителів. Пошук нових клієнтів може затягтися і не один день. Не поспішайте, це справа часу. Головне - не розслаблятися, і справа піде вгору.

3. «Сарафанне радіо»

Пошук нових клієнтів може здійснюватися шляхом самостійного ходіння по організаціях та рекламуванням послуг, що надаються. Якщо ваші послуги стосуються розвитку дітей, то вам дорога – до навчальних закладів на збори. Якщо ви займаєтеся виготовленням візитних карток, необхідно ходити по різних організаціях. Суть «сарафанного радіо» в тому, що клієнт, якому сподобалося співпрацювати з вами, говорить своїм знайомим, щоб вони теж до вас зверталися. Інакше – рекомендує вас як чудового фахівця тієї галузі, в якій ви працюєте.

4. Газети, журнали, оголошення

Шукати нових клієнтів можна і за допомогою розміщення оголошень до газет та журналів (платно), а також, займаючись розклеюванням оголошень на спеціальних дошках. Цей спосіб підходить практично для всіх видів діяльності, проте необхідний постійний моніторинг, де розміщувані оголошення більш переглядаються, по яких проходить більше відгуків.

5. Партнерство з організаціями

Шукати нових клієнтів можна, співпрацюючи з організаціями, які є вашими постійними клієнтами. Якщо ваша сфера діяльності – психологія, шукати нових клієнтів можна, починаючи з фітнес-клубів, продовжуючи зборами з МЛМ. Тут головне - вибір цільової аудиторії. Чітко вирішіть собі, з яким контингентом найпростіше працювати, і починайте.

6. Афішування інформації на футболках, кепках тощо.

Знайти нових клієнтів можна за допомогою такого маркетингового ходу: друк інформації на футболках, кепках. Такий одяг можна продавати (додатковий хід бізнесу), дарувати (після зустрічей із клієнтами), носити самому. Тільки головне пам'ятати: картинка з написом не повинна викликати агресію, краще, якщо вона буде яскравою та прикольною. Адже вам головне залучити клієнтів, а не конкурентів?

Звичайно, способів залучити клієнтів багато, головне вибрати той, який ефективно працюватиме у вашому випадку. І пам'ятайте: у бізнесі перемагає саме той, хто не здається!

Раніше ми розповіли про те, як забезпечити відмінне обслуговування клієнтів – однією із сильних сторін малого бізнесу.

Автор: Олександр Бєлов