08-04-2019

Індекс нерівномірності вакантності на ринку офісної нерухомості

індекс JLL

Новий індикатор ринку офісної нерухомості – індекс нерівномірності вакантності розроблений у компанії JLL. Він відображає, як саме розподілені вільні площі, на чиїй стороні знаходиться зараз ринок і чи варто чекати швидкої зміни практики ринку.

Хто диктує умови на ринку - орендар або орендодавець - одне з найбільш часто задаваних питань. Співвідношення балансу сил грає визначальну роль під час переговорів про договір оренди. Досі при відповіді на це питання аналітики наводили дані щодо частки вільних площ або динаміки ставок оренди.

Індекс нерівномірності вакантності, який відображає, як саме розподілені вільні площі по об'єктах, і більш точно визначає стан ринку порівняно з звичними індикаторами. При його розрахунку було використано підхід, запропонований італійським соціологом Коррадо Джині з метою оцінки ступеня економічної нерівності; він ілюструється за допомогою кривої Лоренца розподілу аналізованого показника.

Підрахований аналогічним способом на підставі вільних площ на ринку нерухомості індекс нерівномірності вакантності також варіюється від 0 до 1. Чим менше значення індексу, тим більш рівномірно розподілені вільні площі, що за інших рівних умов означає більший вибір приміщень, доступних для оренди, і більшою мірою притаманно ринку орендаря.

індекс нерівномірності вакантності

Керівник відділу досліджень компанії JLL Владислав Фадєєв щодо застосування індексу на практиці:

«Якщо обидва показники зростають, то загальна кількість вільних площ стає більшою, але вони менш рівномірно розподілені. Це відбувається у разі, коли кількість великих вільних блоків збільшується, а невеликих зменшується. Для орендаря це означатиме можливість отримання підвищеного дисконту під час оренди великих блоків, для орендодавця – доцільність орієнтації на малі і середні підприємства. Якщо ж обидва показники знижуються, то збільшується можливість оренди невеликих блоків, тоді як великих приміщень стає менше. Інші два випадки показують стійкий рух ринку в одну із сторін».

Сьогодні індекс показує, що ринки Москви, Санкт-Петербурга та Києва – на боці орендодавця.

Раніше повідомлялося про зростання ділової активності у 2018 році, структуру валового поглинання, тенденції, вакантність, орендні ставки та прогноз на ринку офісної нерухомості Києва.

Підготував: Олександр Бєлов