09-01-2019

Тенденції впливу офісного простору на робоче середовище

офісний простір

Останнім часом багато уваги приділяється якості робочого середовища в офісі як ключового компонента привабливості робочого місця загалом. Подібно до того, як під впливом технологій змінюються звички по відношенню до шопінгу, так само змінюються звички щодо того, як ми працюємо – незалежно від того чи це є загальноприйнятим фактом чи ні.

Незважаючи на те, що робота є місцем, де ми проводимо більшість нашого часу, вражає той факт, що за останні 10 років відбулося лише кілька незначних змін. Саме тому найбільш інноваційні компанії стали ініціаторами сучасних тенденцій розвитку офісного середовища. від офісу як приміщення і закінчуючи офісом як цілісною будівлею.

У наш час, щоб наголосити на важливості синхронізації стилю роботи з темпами глобальних змін, слово «швидко-адаптивний» найчастіше використовується як характерна ознака сучасного робочого простору. Робочий день із 9 до 17 поступово залишається у минулому. Люди різних поколінь хочуть мати декларація про гнучкість під час виборів робочого графіка. Хмарні сервіси та телефони на базі IP-адреси стали першим кроком такої «необмеженої робочим столом» культури, яка дозволила співробітнику працювати дистанційно з будь-якого пристрою у будь-якому місці, а також дала можливість кільком користувачам одночасно працювати над одним документом. На сучасному глобальному, гіпер об'єднаному комунікаційними мережами ринку люди хочуть мати середовище, де вони могли б досягати успіху, мати кар'єрний розвиток, який кидає виклики і, таким чином, дає можливість розвиватися професійно. Тому швидко-адаптивне офісне середовище зосереджується на забезпеченні гнучкості та мобільності всередині робочого середовища, використовуючи сучасні та ефективні методи як для індивідуальної роботи, так і для командної.

Сьогодні, офісний простір набуває вигляду та функцій, які виконують вестибюлі сучасних готелів. Насамперед така тенденція помітна в компаніях, орієнтованих на майбутнє в таких секторах, як бізнес-послуги, ІТ, реклама та архітектура, а також у міжнародних бізнес-центрах. Слоган CBRE 2012 року: «Менше простору для мене більше простору для нас» отримав резонанс ще в 2012. Суть цього повідомлення – окреме робоче місце, яке займає меншу частину офісу, тоді як так звані загальнофункціональні зони стають головною частиною офісного простору. У той час як першочерговою причиною для створення більш відкритих офісних планувань була можливість роботи в команді та обміну ідеями, відкриті офісні середовища відповідають потребам працівників через поєднання місць для спілкування та харчування. Це досягається шляхом забезпечення як хорошого самопочуття працівників, а й тому, що компанії фокусуються на концепції здорового життя як для топ-менеджменту. Така концепція працює безпосередньо кожному за працівника – від керівників до їхніх особистих помічників.

У наші дні високотехнологічне середовище не тільки виглядає естетично привабливо, а й позитивно впливає на ментальне здоров'я працівників, оскільки зменшує рівень стресу та підвищує взаємодію в команді. Такі рішення, як озеленення офісу, інсталяції з водою або використання ефекту білого шуму досить дорогі, але дієві для створення спокійної атмосфери в офісі. Бажання підвищити продуктивність привели до комплексного підходу до самопочуття та концепції здорового способу життя працівників, сприяло появі сертифікатів WELL, що підтверджують рівень здорових офісних технологій у всьому світі.

«Важливим аспектом концепції швидко-адаптивності та новаторства в облаштуванні офісних приміщень є фокус на зменшенні часу та енергії працівників на виконання домашніх справ, внаслідок чого вони можуть звільнити свій час і повністю зосередитися на виконанні робочих завдань». - Сергій Сергієнко, керуючий партнер CBRE Ukraine.

Оздоровчий центр в офісі або на території бізнес-центру, різноманітне харчування з безлімітною кавою, ретельно підібрані органічні снеки або консьєрж-сервіс, який бере на себе виконання багатьох домашніх справ, кімнати для роботи або звукоізольовані кімнати для відпочинку і так звані капсули для сну, кімнати для догляду за дітьми або бігові доріжки інтегровані в робочий стіл - це елементи робочого середовища, які адаптовані під вимоги сучасного способу життя.

сучасний офіс

Суть інноваційного та багатофункціонального офісу полягає не лише у досягненні wow або cool ефекту, але й у забезпеченні ключових складових сильної бізнес-платформи для утримання працівників. Загальновідомо, що плинність кадрів несе найбільш згубний вплив для компаній. І з кожним роком зміст персоналу ставатиме ще складнішим завданням. Вже сьогодні існує значний розрив між старшим поколінням корпоративних працівників у сфері нерухомості, яке неохоче ухвалює будь-які інноваційні рішення, та новим поколінням офісних орендарів – насамперед покоління Y або так званими мілініалами.

За даними The Deloitte Millennial Survey, до 2025 року мільйони складуть 75% від усього працездатного населення. Так, їхні інтереси та звички не можуть бути проігноровані при розробці сучасного офісного середовища – будь то офіс банку чи офіс юридичної фірмифармацевтичної компанії або навіть компанії, що займається торгівлею сировиною. Справа не тільки в тому, що грошова компенсація не може відшкодувати нудний офісний простір, який не викликає ентузіазму, а й у тому, що традиційна кабінетна система планування офісних приміщень віддалена від тенденцій сучасної реальності.

Нове покоління має кардинально інший тип мислення на відміну від попередніх: особливу прихильність до технологій, невимушену культуру та швидке виконання завдань.

Тому якщо компанія хоче залучити, і що важливіше, утримати талановитих представників нового покоління, вона має прагнути забезпечити своїх потенційних співробітників привабливим, інноваційним та функціональним робочим середовищем.

Раніше АН BFS опублікувало матеріал про те, як зробити робочий день в офісі краще.

За матеріалами CBRE