07-03-2019

Капітальна вартість комерційної нерухомості в Україні зросла

вартість комерційної нерухомості

Про підвищення капітальної вартості об'єктів комерційної нерухомості заявили аналітики Cushman & Wakefield в Огляді економіки України 2019, опублікованому ACC Ukraine.

Зокрема, ситуацію у сфері офісної, торгової та логістичної нерухомості в Україні прокоментував Нік Коттон (Nick Cotton), керуючий директор Cushman & Wakefield в Україні:

«Попит орендарів у сегментах офісної, торгової та логістичної нерухомості в Україні посилився протягом 2018 року. Сьогодні є очевидні ознаки, дефіцит якісних приміщень знову стає стримуючим чинником у розвиток деяких компаній-орендарів. Обсяг нового будівництва в сегменті офісної нерухомості у Києві та інших найбільших містах України поступово збільшується, однак, загалом залишається невеликим, а рівень вакантності досяг історичного мінімуму за період з 2008 року».

В результаті орендні ставки зростають, і ця тенденція може продовжитися в середньостроковій перспективі. У Києві, Львові та Харкові, де активно розвивається ринок ІТ-послуг та сформувався попит орендарів на нові якісні офісні приміщення, з'явилися плани будівництва сучасних бізнес-парків.

Також відновився інтерес до будівництва логістичних комплексів у найбільших містах України з боку девелоперів, які протягом року купували земельні ділянки для таких цілей. У 2018 році суттєво збільшилася кількість інвестиційних угод щодо купівлі-продажу об'єктів у всіх сегментах комерційної нерухомості в Україні. Обсяг вторинного інвестування на ринку за перші 10 місяців 2018 року на 130% перевищив показник за весь 2017 рік і згідно з прогнозами експертів Cushman & Wakefield досягне понад 400 млн доларів за результатами 2018 року. Внаслідок посилення інвестиційного попиту на ринку комерційної нерухомості ставки доходності знизилися, що у поєднані із деяким зростанням орендних ставок призвело до підвищення капітальної вартості об'єктів комерційної нерухомості. Ми очікуємо, що ця тенденція продовжиться», – сказав Нік Коттон.

Раніше в огляді M&A угод в Україні у 2018 році компанії «КПМГ-Україна» повідомлялося, що на тлі збільшення прибутковості та показників зайнятості комерційна нерухомість перебувала в центрі уваги сторін угод злиття та поглинання.

Підготував: Олександр Бєлов