06-07-2020

Як знайти інвестора для свого бізнесу – основні кроки

інвестор

Потреба додаткового фінансування може виникнути різних стадіях життя бізнесу. Найчастіше це відбувається в період стартапу, але може бути і тоді, коли бізнес уже запущений та генерує грошові потоки.

Як знайти інвестора власнику підприємства? Звичайно, це завдання не з легких і знайти інвестора не так просто. Але цілком реально. Ось основні кроки такого пошуку.

Крок перший. Визначення потреб у засобах

Щоб почати пошук того, хто дасть грошей для вашого бізнесу, потрібно зрозуміти скільки реально вам необхідно. Бізнесмени та банкіри ведуть лише конкретну розмову. Навіть якщо зробити гарну презентацію або показати цілком революційну ідею, угода не відбудеться за відсутності точних розмірів необхідного фондування. Особливість інвестування малих та середніх проектів така, що в обмін на гроші найчастіше від вас вимагатимуть частку у бізнесі. Отже, просити потрібно один раз. Якщо коштів не вистачить, то залишиться тільки віддати Підприємство в обмін на нові надходження.

Крок другий. Підготовка презентації

Не слід плутати інвестиційну пропозицію із розгорнутим бізнес-планом. Тут немає потреби готувати документ на 50 сторінок. Приватні інвестори (їх ще називають бізнес-ангели) та венчурні фонди отримують та вивчають десятки пропозицій. Вони не витрачатимуть кілька днів, щоб розглядати велику та детальну презентацію. Потрібно обмежитись 2-3 сторінками. Але на них потрібно максимально привабливо описати бізнес-ідею. Слід уникати абстрактних похвал на адресу себе та своєї справи. Потрібно якомога точніше і в цифрах пояснити, чому Підприємство працюватиме, приноситиме дохід, чим воно краще за конкурентів.

Крок третій. Пошук інвестора

Шукати того, хто прочитає вашу презентацію та погодиться дати грошей, можна за двома напрямками.

Перший напрямок – це неофіційний: спілкуйтеся з друзями та їхніми друзями. Можливо, хтось погодиться вступити з вами у частку. Розглядайте та пропонуйте варіанти участі не лише грошима, а й технікою, приміщеннями. Зайві гроші знайти складніше, ніж активи, що не працюють.

Другий варіант – офіційний. Періодично проводяться зустрічі бізнес-ангелів з підприємцями-початківцями. Можна звернутися до інтернету: наприклад, до міжнародної інтернет-біржі інвесторів AngelLIst. Усі потенційні бізнес-ангели проходять там спеціальну перевірку на кредитоспроможність. А сама біржа стежить за коректністю та прозорістю угод.

Висновок

У вирішенні завдання, як знайти інвестора, багато складових. Хороша презентація, активні контакти, рекомендації місцевого бізнес-оточення дуже важливі. Додатково слід звернути увагу на режим конфіденційності (обмежити рівень деталізації процесів вашого бізнесу). Тут важливо знайти золоту середину. Занадто зашифрований проект не викликає інтересу, занадто відкритий може породити «клонів». Тому краще вести пошуки у своєму колі, де є певний рівень довіри.

Раніше ми опублікували статтю в якій розповідається про англеах-інвесторах, і як вони допомагають відкрити бізнес.

Автор: Олександр Бєлов