08-07-2015

Вісім основних принципів управлінського обліку – вчимося керувати бізнесом

облік

В останні роки дедалі більше керівників звертають увагу на управлінський облік та впроваджують його на своїх підприємствах. Експерти стверджують, що такий облік можна назвати універсальним, оскільки він підходить практично всім видів бізнесу. Якщо ви досі не знаєте, що являє собою УПРАВЛІНСЬКИЙ облікВи можете отримати основну інформацію за посиланням. Вже після першого знайомства з цим видом обліку стає зрозуміло, що найкращого помічника в управлінні бізнесом керівнику не знайти. Більш детальний розгляд управлінського обліку передбачає вивчення його основних принципів.

Відокремленість

В управлінському обліку кожен економічний суб'єкт чи фактор мають бути розглянуті окремо. Якщо йдеться про велике Підприємство та вирішення специфічних завдань, окремої уваги вимагає не лише сама організація, а й її підрозділи.

Безперервність

Ведення управлінського обліку має на увазі постійний збір та аналіз інформації та різних даних. Якщо робити це періодично, результату досягти не вдасться.

Повнота

Для ухвалення правильних управлінських рішень дуже важливо збирати максимально повну інформацію. До цього пункту фахівці відносять принцип надійності – всі дані повинні ретельно перевірятися і бути обґрунтованими.

Своєчасність

Навіть найповніший збір даних буде марним для керівника, якщо він не отримає інформації вчасно. З огляду на сьогоднішню непередбачуваність розвитку, цей принцип має велике значення.

Сумісність

Якщо протягом тривалого періоду збираються ті самі дані, їх варто класифікувати за однаковими принципами. Це суттєво полегшить їх аналіз та допоможе керівнику у прийнятті правильних рішень.

Зрозумілість

Дані, підготовлені для керівника, мають бути викладені у зрозумілій формі. Дуже важливо не перевантажувати документ зайвою інформацією, яка не допоможе у вирішенні поставлених завдань.

Періодичність

Один із найбільш очевидних принципів, який, тим не менш, складніше витримати, ніж під час підготовки звітної фінансової документації. Однак періодичність збору даних є дуже важливою при внутрішньому обігу інформації та підготовці внутрішніх звітів.

Економічність

Впровадження управлінського обліку потребує певних фінансових витрат, проте надалі підтримка роботи системи має приносити збиток компанії. Саме ведення управлінського обліку передбачає прийняття правильних рішень та підвищення прибутковості бізнесу.

Фахівці з управлінського обліку наголошують, що система дасть результат лише в тому випадку, якщо керівник та його співробітники дотримуватимуться всіх принципів.

Автор: Олександр Бєлов