01-10-2012

В одній із українських глибинок розпочали процес розширення мережі ТРЦ

шопінг

На сьогоднішній день у провінції планується будівництво торгово-розважальних комплексів. Незважаючи на те, що темп розквіту будівництва подібних об'єктів стрімкий, Україна ще значно відстає від європейських країн, за кількістю зведених ТРЦ.

Транснаціональна компанія під назвою Jones Lang LaSalle зазначає, що будівлі ТРЦ у провінційній місцевості набули певного епідемічного характеру. Справа в тому, що за 5-річний період у глибинці України було зведено приблизно 600 тис. кв. м. торгових площ. За статистичними даними, зазначений обсяг дорівнював обсягу відкритих площ за останні 15 років.

Олег Салмін, будучи генеральним директором компанії, що спеціалізується на будівництві XXI століття, розповідає, що в пору кризи багато інвесторів якимось чином переглянули свої погляди на весь ринок нерухомих об'єктів у сукупності, а також на географію фінансових вкладень. Почали рідше зводити офісні та житлові об'єкти. Кількість інвестицій, що надходять до Києва, скоротилася, адже найбільш швидкоокупним був визнаний сегмент торгової нерухомості за межами української столиці.

На думку Віталія Бойка, партнера торгової гільдії України, на вітчизняному ринку панує унікальна та цікава ситуація, за якої дефіцит торгових майданчиків по всій території заповнюють лише народні компанії.

Експерти переконані, що ні в Польській, ні в Румунській і ні в Болгарській державі вітчизняний капітал не перевищує іноземних вливань, як це помітно відбувається в нерухомості України.

Мегаполіси, масштабні міста-мільйонери та різні області зацікавили інвесторів, які готові вкладати великі суми коштів у торгові об'єкти. За підрахунками Салміна, у проміжку між 2007 та 2012 роками, на зведення ТРЦ було виділено близько 600 мільйонів доларів.

Віктор Оборський, як керівник відділу стратегічного консалтингу UTG, зазначив, що будівництво 1 кв. м. коштує 1 тисячу доларів, а ці витрати ідентичні витратам на зведення ТРЦ у місцевостях Східної Європи.

За матеріалами www.ukrinform.ua.