06-12-2013

Як уникнути «сірих» схем участі в пайовому будівництві

будівництво

Однією з головних і найпоширеніших сірих схем — це укладання так званого попереднього договору купівлі-продажу. У цій схемі забудовник і пайовик укладають попередній договір, згідно з яким забудовник зобов'язується укласти сам договір після прийому будинку в експлуатацію. У тому випадку, якщо у фірми-забудовника виникають серйозні проблеми, то в суді доведеться доводити факт фінансування будівельних робіт з вашого боку.

Іншою популярною схемою є вексельна схема. Відповідно до цієї схеми будівельна компанія віддає пайовику не квартиру, а зобов'язання передати її пайовику. Якщо трапляється ситуація, що пайовик не отримує квартиру він, може продати вексель або подати на компанію до суду з вимогою повернути вартість векселя, але права вимагати збудовану квартиру у пайовика немає.

Третім способом є укладання між організацією та пайовиком договору переуступки прав вимоги. Його суть полягає в тому, що згідно з цим договором передбачається викуп договорів у учасників будівництва. Дуже поширена така ситуація, коли свої частки продають близькі до забудовника люди, які бажають на цьому заробити. Вони вкладають кошти на ранній стадії будівництва. Поступка прав вимог для пайовика допускається тільки після погашення вартості договору або одночасно з переходом боргу до нового учасника пайового будівництва. Якщо переклад боргу здійснюється на нового учасника, то новий пайовик у встановлений термін повинен погасити всі борги попереднього учасника пайового будівництва.

І заключна сіра схема — укладання так званого договору співінвестування. Як відомо, інвестори це учасники ринку, які вкладають свій капітал для отримання прибутку в майбутньому. Якщо громадянин укладає договір співінвестування, то він із пайовика автоматично перетворюється на ділового партнера будівельної кампанії. Відповідно на нього також покладаються всі можливі ризики компанії в майбутньому і він уже однаково несе відповідальність у разі фінансових проблем компанії. У разі краху компанії-забудовника такий «пайовик» не підпадає під захист закону про пайове будівництво. На нього поширюється дія іншого закону - про інвестиційну діяльність у РФ.

На закінчення варто відзначити, що якщо будівельна компанія пропонує замість договору пайової участі укласти якийсь інший договір, заснований на сірих схемах, то це має стати підставою для роздумів. Необхідно розуміти, що укладаючи договір за сірою схемою, пайовик збільшує ризик втрати грошей і виходить з-під заступництва закону. Укладання договорів за сірими схемами шахрайством, звичайно, не є, але ці дії можуть бути приготуванням до протиправних дій. Небажання підписувати нормальний

Автор: Олександр Бєлов