27-01-2014

Придбання житла в новобудові: азбука покупця

новобудови

Новобудова на сьогодні для багатьох є більш прийнятним виходом у плані придбання житла. Компанії надають багато цікавих пропозицій, зокрема щодо кредитування або розстрочок. Людям здається це досить привабливим.

Однак до привабливих пропозицій додається незнання основних моментів, пов'язаних із купівлею житла у забудовника.

Необхідно знати, що держава не пустила на самоплив ці питання і зокрема участь у пайовому будівництві, поширеному сьогодні по всій країні. Це питання врегульоване окремим законом. У ньому описані учасники пайового будівництва, їх обов'язки, рамки, в яких можуть діяти забудовники.

Забудовником називається організація, що має права на земельну ділянку, на якій зводиться житловий будинок, та яка залучає інвесторів, зокрема, простих громадян для вкладень у такі проекти в обмін на частку у вигляді нежитлових приміщень чи квартири залежно від внеску.

Пайовик - це той, хто вступив в угоду із забудовником, який після будівництва стає власником частини багатоквартирного будинку або квартири.

Щоб не помилитися з вибором забудовника, потрібно переконатися в наявності дозволів на будівництво будинку, прав на ділянку, що дають право будівництва, а також проектною документацією. Докладний перелік документів описаний у законі про пайове будівництво багатоповерхових будинків.

Угода між пайовиком і забудовником покладає на забудовника обов'язок збудувати будинок і передати у власність забудовника квартиру, а пайовик зобов'язаний зробити виплати замість послуг забудовника.

Угода про це має чинність лише після державної реєстрації. Реєстрація провадиться за участю обох сторін, забудовник додатково зобов'язаний надати цілий перелік документів. У законі міститься вказівка ​​про обов'язкові умови угоди між пайовиком та забудовником.

Будинок передається пайовикам лише після введення в експлуатацію. Тільки після приймання державною комісією, забудовник може оформлювати право власності на своїх клієнтів, після чого підписується акт приймання.

Основний тягар оформлення права власності несе забудовник, надаючи документи БТІ, пайовику потрібно лише звернутися до БТІ із заявою та своєю копією угоди про пайове будівництво. Іноді забудовники (дуже рідко) самостійно оформлюють та передають документи, що підтверджують право власності.

Іноді придбання квартири можливе через поступку вимоги. Пайовик може передати своє право на частку, але тільки після сплати всіх внесків забудовнику. Тобто. фактично має місце продаж своєї частки, якщо між сторонами немає окремих домовленостей.

Допустимо ще один варіант, коли борг бере на себе іншу особу. Обов'язково, щоб на це дав згоду забудовник, крім того, перехід обов'язків повинен пройти оформлення у тому вигляді, в якому підписувався договір між пайовиком і забудовником. Тобто. державна реєстрація обов'язкова, тоді як необхідність запевнення нотаріуса залежить від того. Чи воно було використано сторонами спочатку.

Ще один спосіб – це придбання всього будинку однією організацією, яка згодом розпродає будинки за звичною для всіх схемою.

Крім того, можуть випускатися спеціальні цінні папери, виконання зобов'язань за якими гарантує організація, яка їх випустила. Відповідно можна придбати частку в багатоповерховому будинку, купивши цінні папери.

Але в будь-якому випадку необхідно звернутися до юриста і можливо не одного, щоб не заплутатися і не стати жертвою обману.

Автор: Олександр Бєлов