04-09-2015

У будівельній сфері Німеччини відзначається невтішна тенденція

Франкфурт, Німеччина

Реальні витрати, які несе Німеччина при великих державних будівництвах, як правило, істотно вищі за суму, зазначену в початковому кошторисі.

В даний час на території Німеччини є два об'єкти, які з повним правом можна назвати довгобудами. Зведення аеропорту Берлін-Бранденбург мало вкластися у дворічний термін. Проте, зважаючи на все, роботи закінчаться приблизно через сім років після початку будівництва. Ще гірша справа зі зведенням філармонії в Гамбурзі, яка мала бути відкрита вже в 2010 році, але натомість буде добудована не раніше 2017 року. При цьому вартість будівництва аеропорту зросла із заявлених спочатку 2,5 мільярда євро до 5,4, а вартість філармонії зараз оцінюється в 865 мільйонів євро, хоча спочатку планувалося витратити на неї не більше 325 мільйонів.

Дослідники наголошують, що таке є тенденцією. Вивчивши 119 масштабних об'єктів, які були зведені до ФРН, починаючи з 1960 року, аналітики дійшли висновку, що в середньому вартість кожного об'єкта перевищувала початковий кошторис більш ніж на 70%.

Підготував: Олександр Бєлов