08-11-2012

Попит на петербурзькі офісні площі зростає

Санкт-Петербург

За осінній період поточного року валовий обсяг пропозицій офісних площ у бізнес-об'єктах А та В класу становив близько 2,3 мільйона квадратних метрів. За дослідженнями Maris Part of the CBRE Affiliate Network – в осінньому періоді 2012 року було зведено та відкрито на Крестівському острові офісний об'єкт А класу площею 7 850 кв.м., крім цього, було відкрито бізнес-об'єкт «Збори» У класу площею 35000 кв. м. та об'єкт «Орієнталь» площею 5000 кв.м.

У країні продовжують, як і раніше, зводити масштабні офісні площі під власні потреби. Нафтові компанії займаються консолідацією розрізнених підрозділів у загальному об'єкті, де ведуть будівельні роботи офісних площ.

Варто також зазначити, що у 3 кварталі деяка частина проектів не здійснилася, таким чином, були відставлені терміни на зимовий період та на початок наступного року. За попередніми даними, взимку 2012 року має бути запроваджено 94 000 кв.м. площ У класу та 61000 – А класу. Незважаючи на заплановані роботи, терміни на запровадження деяких об'єктів можуть бути перенесені на наступний рік.

Що ж до рівня вільних площ, всі вони продовжують значно знижуватися. Таким чином, в об'єктах класу А рівень досяг 13%, в об'єктах класу – 8%.

Якщо розглянути середній рівень вільних (вакантних) площ, він анітрохи не відбиває повну і реальну ринкову картину. Значна частина площ А і В на 100% заповнена, і лише мала частина заповнена практично на 50% і менше. Це означає, що близько 47% площ класу А заповнені на всі 100%, що стосується площ класу В, лише 51% мають повну наповнюваність. 14% площ А класу заповнені менше ніж на половину, як і, власне, 5% класу Ст.

У цьому періоді орендна вартість на об'єкти А класу анітрохи не змінилася, а ось щодо об'єктів В класу, то їх вартість збільшилася на 2%.

За матеріалами www.arendator.ru.