03-09-2012

Найдешевші квартири у світі

Дешеві квартири

Після кризи 2008 року настав період нестабільності, який спричинив зниження цін на житло в 2009–2010, коли ціни різко поповзли вниз.

Фахівці в галузі нерухомості провели дослідження в якій країні найдешевші квартири у світі.

На першому місці опинилися Сполучені Штати Америки, де купівля житла в середньому коштуватиме 95,4 тисяч євро при середньорічному доході населення 34,2 тис. євро. Тут на пристойні апартаменти можна нагромадити за три роки.

На другому місці опинилася Домініканська республіка, де середня вартість житла становить 32,4 тисяч євро, а середньорічний дохід населення – 9,7 тисяч. Тут на квартиру можна нагромадити за 3,5 роки роботи.

Третє місце займає Чилі, де середню за розмірами квартирну площу можна придбати за 53,6 т. євро, а середньорічний доход населення становить 101000 на рік. Тут на житло можна нагромадити за чотири роки.

Найдешевші квартири у світі можна знайти також у Швеції та Бельгії, які розташувалися на четвертому та п'ятому місцях за рейтингом. Придбати їх тут можна відповідно за 119,3 та 121,5 тисячі європейської валюти при середніх доходах населення на рік – 28300 та 28100, тобто на цілком зручну квартирку можна накопичити за чотири з половиною роки.

Швейцарія, ПАР, Гондурас, Кіпр, Німеччина, Австрія, Бангладеш також опинилися серед країн із найдешевшими квартирами у світі.

Помітне потепління цін на нерухомість наголошується і в Греції, де розцінки знижуються на 2-10% за 1 кв. У Туреччині вартість впала на 5-7%, у Японії - на 9%. У Єгипті можна придбати квартиру за 50 тисяч євро. Зміни відбулися і в Канаді, де помітно знизився попит на нерухомість і, відповідно, знизилася вартість квадратного метра.

Найбільше після кризи постраждав житловий ринок Франції, Великій Британії, Швеції, Норвегії, де вартість житла впала на 12%. В Естонії тарифи впали на 14,5% і фахівці не заперечують подальшого спаду.

Досить кумедна ситуація спостерігається в Україні, коли ще недавно люди скуповували нерухомість за невисокою ціною, щоби просто вкласти гроші. Тепер же ринок рясніє пропозиціями, але грошей у населення вже немає. Ну, і нарешті щодо Росії, а зокрема Москви. Наслідки кризи також не оминули її: відбувається помітне зниження розцінок на нерухомість вторинного ринку від 46% до 55%. Але, незважаючи на це, не можна віднести російське житло до найдешевших квартир у світі. Тут досі прості апартаменти в мегаполісах приблизно рівні за вартістю невеликого приватного будинку за кордоном.

Поточна ситуація на ринку жахає вкладників будівельних компаній та покупців середнього класу, але зацікавлює інвесторів, які скуповують квадратні метри, щоб надалі продати їх набагато дорожче. У недалекому майбутньому фахівці прогнозують зростання цін на житло, у тому числі й у країнах, де нині найдешевші квартири у світі.

Підготував: Олександр Бєлов