14-10-2012

Оренда московських офісних приміщень у кілька разів дорожча за київські

офісна будівля

Максимальна орендна вартість московських офісів майже втричі дорожча за київську, петербурзьку і значно перевищує ціни на офіси в Астані та Алмати. Щодо середніх ставок, то вони розташовуються, на думку аналітиків на тому ж рівні в Петербурзі, Астані, Києві та Алмати.

Фахівець з відділу роботи з клієнтами на фірмі Jones Lang LaSalle, Олексій Єфімов зазначив, що на ринку офісів Москви ставки значно вищі, ніж у багатьох містах, але, проте, їх рівень обумовлений дорогим проживанням в Москві. У столиці по відношенню до інших ринків існує набагато більше нерухомості інвестиційної якості, на які встановлені високі ставки. Крім цього, чимало відомо, що громадяни прагнуть бізнес відкривати саме в Москві, тож попит на об'єкти там великий. Чим більший попит – тим дорожчим коштує об'єкт.

За максимальною вартістю офісів, столиця займає першу позицію і входить до країн з найдорожчою орендою в регіоні ЄМЕА, при цьому поступаючись лише Лондону. Таким чином, найкращі офіси Москви коштують бізнесменам приблизно 1200 доларів за кв. м., а у Лондоні – 1603 долари за кв. м.

Експерти зазначили, що друге місце за вартістю оренди можна віддати Петербургу, третє місце заслуговує на Астану та Алмати, а завершує рейтинг Київ.

Що стосується термінів оренди, то в Москві вони значно вищі, ніж в інших населених пунктах і досягають 5-7 років по відношенню до стандартів в інших великих містах 5 років.

Московські офіси передаються у користування орендарям, зазвичай, без обробки, але з готовими основними зонами, зробленими механічними системами тощо.

Щодо української столиці, то в цьому місті офіси здаються в оренду вже готовими, з пофарбованими стінами, з різними установками, стелями і т.д.

Джерело ЛIГАБiзнесIнформ.