20-02-2013

Сучасна класифікація складських приміщень

склад

Сьогодні складські приміщення відіграють важливу роль під час виробництва чи підприємницької діяльності. Вони класифікуються за різними критеріями:

  • функціональному (виробничі, спеціального призначення);
  • спеціалізації (конкретно-визначеної, багатофункціональної);
  • режиму зберігання (з фіксованою температурою та вологістю, опалювальні та не опалювані, холодильники);
  • споживчим якостям (висота стелі, наявність інженерних мереж, географічне положення об'єкта, властивостей покриття для підлоги).

Вивчаючи сучасний ринок складських приміщень, можна побачити чітку класифікацію, яка, до речі кажучи, була запропонована агентством Swiss Realti Group 10 років тому і включає чотири основні класи:

  1. Клас "А".
    Це приміщення вищої категорії, що забезпечують високу швидкість вантажообігу, пристосовані для зберігання майже всіх видів вантажів. Це нові одноповерхові будівлі з висотою стель не менше 12 метрів, оснащені воротами докового типу, що регулюються по висоті та гідравлічними пандусами. Так само обов'язковою є наявність вирівняної бетонної підлоги, здатної витримати високе навантаження (від 7т/м2) з антипильним покриттям, стійким до хімічних речовин. Важливим фактором для присвоєння класу «А» є наявність під'їзних шляхів і зручне географічне положення. Складські приміщення класу «А» оснащені всім комплексом інженерних комунікацій, включаючи систему електро- та теплопостачання, вентиляції, автоматичну систему пожежогасіння, каналізації, центральне водопостачання та теплові завіси. Додаткові вимоги до цього класу — наявність відео спостереження та охорони, освітлення прилеглої території та комплексу в нічний час доби. Комфорт складів класу «А» також на найвищому рівні (лінії зв'язку, офіси, кімнати відпочинку, душові).
  2. Клас "В".
    Ці склади можуть бути двоповерхові, з висотою стелі від 6 метрів, наявність підйомників (ліфтів) високої вантажопідйомності від 3 тонн є обов'язковою. У будинках є опалення, але температурний режим зазвичай не регульований, також є пожежна сигналізація та система пожежогасіння. Підлога в таких приміщеннях може бути з асфальту або просто залита бетоном. Безумовною є наявність стоянки для великовантажних автомобілів, пандуса для завантаження, охорона по периметру та всередині, системи відео спостереження та сигналізації. Вік таких будівель та споруд до 20 років.
  3. Клас «С» та «D».
    Склади належать до низької категорії, переважно це капітальні будівлі, профільно переобладнані для зберігання. Це можуть бути старі виробничі цехи або ангари, що утеплюють. Обов'язковими критеріями складського приміщення класу "С" є наявність підлогового асфальтового покриття (або іншого подібного) та висота стель від 4-х метрів. Складські приміщення класу «В», як правило, не опалювані, це можуть бути підвальні, напівпідвальні приміщення, ангари і т.д.

Матеріал підготовлений АН BFS