10-01-2013

Огляд пропозицій на ринку складської нерухомості України у 2012 році

У зв'язку із зниженням обсягів нової пропозиції якісних складських приміщень у Київській області протягом перших трьох кварталів 2012 року рівень вакантності в сегменті знизився, а також було підписано кілька попередніх договорів оренди.

Основні показники ринку складської нерухомості

Наприкінці третього кварталу 2012 року загальний обсяг сучасних складських приміщень у Київській області становив близько 1 396 000 кв. Цей показник включає приблизно 147 600 кв.м сучасних спеціалізованих холодильних та морозильних, а також хімічних та фармацевтичних складських приміщень.

У першому півріччі 2012 року площа нової пропозиції у сегменті складської та логістичної нерухомості у Київській області склала близько 54 500 кв.м. Протягом періоду було введено в експлуатацію логістичний комплекс «Щасливе» (30 600 кв.м), «Індустріальний парк Красилівка» (15 900 кв.м), а також складський комплекс «Інтерфарм» (8 000 кв.м), побудований для своїх потреб однойменної фармацевтичної фірмою.

Logistics Invest Centre (9 кв.м) став єдиним професійним складським комплексом, який з'явився на ринку в третьому кварталі 300 року.

Більшість сучасних складських приміщень у Київській області розташовані вздовж автомобільної траси М-06 (Київ-Житомир-Чоп), а також вздовж траси М-01 (Київ-Москва) та окружної дороги між Броварами та Борисполем. Частка приміщень у цих локаціях становить відповідно 28% та 25% від загального обсягу ринку професійної складської та логістичної нерухомості в області.

Обсяг логістичних приміщень

За оцінками компанії DTZ, обсяг нової пропозиції складських та логістичних приміщень, які будуть виведені на ринок у Київській області до кінця 2012 року, становитиме близько 29 720 кв.м.

У четвертому кварталі 2012 року на Київщині очікується введення в експлуатацію таких об'єктів складської та логістичної нерухомості, як «Термінал Ворзель» та «Термінал Київщина», а також складського комплексу поблизу села Петрушки.

Зараз у Київській області практично немає великих об'єктів логістичної та складської нерухомості, що будуються, будівельні роботи з яких вже ведуться і здача в експлуатацію яких планується на спекулятивній основі в середньостроковій перспективі.

Однак більшість девелоперських компаній, які розвивають проекти логістичної нерухомості в регіоні, готові приступити до нового будівництва за умови залучення на свої площі щодо великого орендаря або конкретного користувача.

За матеріалами DTZ.