13-11-2012

Устаткування для складу – дешеве чи дороге?

склад

Різноманітність галузевих товарів однієї категорії здатна ввести в розгубленість будь-кого. Така сама ситуація спостерігається і при виборі складського обладнання. Асортимент техніки, здатної виконувати вантажно-розвантажувальні роботи, настільки великий, що часом важко розібратися, які апарати максимально задовольнять потреби певного складу. Це можуть бути зовсім різні монтажно-тягові механізми – як прості та недорогі, так і складні агрегати, що мають вельми значну вартість.

Зрозуміло, спочатку потрібно чітко визначитися в категоріях і видах необхідного устаткування, потім розрахувати власні фінансові можливості. Для цього потрібно проаналізувати вантажообіг, обсяги виробництва, індивідуальні особливості експлуатованого приміщення та роботи складу як єдиного механізму загалом. Але, окрім цих приватних потреб кожного окремо взятого складуіснують загальні рекомендації, які допомагають вибрати необхідне складське обладнання.

Основний параметр, який слід брати до уваги, – це тип складу. Великий склад, цілий складський комплекс або невеликий склад при магазині роздрібної торгівлі. Зрозуміло, що у разі малих складів можна обійтися найменшими витратами та найпростішим обладнанням: це можуть бути навіть мінімальні за витратами візки двоколісні та звичайні ручні штабелери. Однак при виборі такого недорогого обладнання варто звернути увагу на якість його виготовлення - на жодному складі не потрібна техніка, що ламається наступного дня після покупки.

Великі склади і складські комплекси потребують кранів-штабелерів, річтраків і електроштабелерів. Якісне обладнання за цілком прийнятними цінами може запропонувати, наприклад, польська компанія LEMA Engineering. Модель штабелера Lema 1020, що випускається цим виробником, має вантажопідйомність одну тонну при дуже малій габаритній висоті і відрізняється надійністю в роботі. Це важлива якість, тому що ремонт штабелерів - Досить дорога операція, здатна негативно вплинути на фінансову стійкість невеликого складу.

Для великих складів та складських комплексів цілком можливе замовлення спеціального складського обладнання преміум-класу. Це набагато дорожче, але дозволяє модифікувати техніку під будь-які потреби індивідуального замовника, підвищити імідж фірми за рахунок використання агрегатів з унікальними сферами застосування і технічними характеристиками. Дуже непоганий маркетинговий хід!

Підготував: Олександр Бєлов