19-06-2018

Аналіз ринку логістичної нерухомості Європи (I квартал 2018)

склад

У першому кварталі 2018 року на ринку логістичної нерухомості Європи відмічено невелике зростання орендних ставок, зниження прибутковості та зростання попиту на малі об'єкти на околиці міст.

Орендні ставки

У першому кварталі 2018 року орендні ставки залишалися майже без змін на більшості досліджуваних ринків (39 із 45). Загалом орендні ставки у Європі зросли на 0,4% у квартальному вимірі.

Зростання обмежується кількома місцями у регіоні ЦСЄ (Угорщина, Польща, Румунія, Чехія) на 1,8% та напівпериферії (Ірландія, Іспанія, Італія, Португалія) на 1,2%. Помірним було зростання в Німеччині і склало 0,3%, а в Лісабоні зросли на 7,1%, що обумовлено високим попитом через розвиток електронної комерції та дуже обмежену пропозицію високоякісного логістичного простору. Орендні ставки у Варшаві, яка має великий попит у операторів логістики та електронної торгівлі, зросли на 2,9%.

Прибутковість

Прибутковість у секторі логістики впала на треті досліджуваних ринків, причому середньозважена дохідність кращих європейських об'єктів опустилася на 5 б. п. до рівня 6,1% – новий історичний мінімум. За останні 12 місяців на більш ніж двох третинах ринків спостерігалося зниження прибутковості, а Франція (-63 б. п.) випередила всі інші регіони. Ставки прибутковості практично на всіх основних ринках логістики в Європі зараз знаходяться на найнижчому рівні за останні 10 років, хоча розрив у порівнянні з іншими секторами, як і раніше, вищий за показники, що спостерігалися в попередньому циклі.

Попит

Незважаючи на те, що орендні ставки залишалися незмінними для великих логістичних об'єктів, зростає попит і конкуренція за невеликі урбаністичні логістичні об'єкти на околицях міст. Оператори модернізують свої ланцюжки постачання, це призводить до збільшення орендної плати за малі об'єкти, що продовжиться у довгостроковій перспективі.

За матеріалами Cushman & Wakefield