15-01-2013

Орендні ставки та рівень вакантності складської нерухомості України у 2012 році

Орендні ставки на складську нерухомість у 2012 році

Рівень вакантності

Наприкінці вересня 2012 року рівень первинної вакантності, що включає виключно площі, які пропонують безпосередньо власники об'єктів нерухомості, на ринку складської та логістичної нерухомості в Київській області становив 7,8%, знизившись на 8% протягом перших трьох кварталів поточного року. Така динаміка є переважно наслідком невеликого обсягу нової пропозиції приміщень у сегменті, виведених на ринок у 2012 році.

Станом на кінець третього кварталу 2012 року, рівень первинної вакантності в сегменті складської та логістичної нерухомості в Київській області був на 3,4% і 14,7% нижчим за показники, зареєстровані в аналогічних періодах 2011 та 2010 року відповідно.

Компанія DTZ очікує, що в четвертому кварталі 2012 року показник первинної вакантності в сегменті логістичної та складської нерухомості в Київській області буде схильний до подальшого зниження.

Орендні ставки

У третьому кварталі 2012 року базова орендна ставка на сучасні складські приміщення у Київській області знаходилась у діапазоні від $5,5 до $7 за кв.м на місяць для об'єктів, розташованих на західному березі річки Дніпро. Водночас, базова орендна ставка на складські приміщення на східному березі коливалася від $4,5 до $6 за кв.м на місяць залежно від якості приміщень та основних умов оренди.

Варто зазначити, що базова орендна ставка на найбільш якісні приміщення в Київській області, загалом, можна порівняти з орендними ставками на складські та логістичні приміщення аналогічної якості в передмісті Бухареста (Румунія), Праги (Чеська Республіка) та Кракова (Польща), але нижче ніж у передмісті Москви (Росія) та Варшави (Польща).

Компанія DTZ очікує, що за інших рівних умов до кінця 2012 року орендні ставки на найкращі складські приміщення в Київській області істотно не зміняться. Однак, зважаючи на невеликий обсяг нової пропозиції якісних складських приміщень, запланованих до введення в експлуатацію в регіоні в короткостроковій перспективі, існує ймовірність деякого підвищення орендних ставок у сегменті протягом 2013 року.

Прогноз

Зважаючи на поточні економічні умови та кумулятивну площу запланованих до відкриття об'єктів складської нерухомості в Київській області, ми очікуємо, що до кінця 2012 року показник вакантності у сегменті додатково знизиться і протягом 2013 року потенційно досягне докризового рівня.

Орендні ставки на логістичну та складську нерухомість у четвертому кварталі 2012 року суттєво коливатись не будуть, але існує ймовірність їхнього деякого підвищення у 2013 році. У більш довгостроковій перспективі покращення динаміки ділової активності в Україні та посилення попиту з боку потенційних орендарів можуть призвести до подальшого зниження рівня первинної вакантності та підвищення орендних ставок на складські приміщення у Київській області. Однак, на переконання компанії DTZ, еластичність пропозиції логістичної та складської нерухомості до ціни вища порівняно з іншими секторами. комерційної нерухомості в УкраїніТому динаміка введення в експлуатацію нових приміщень у сегменті може порівняно швидко відновитися.

За матеріалами DTZ.