07-03-2012

Орендні ставки на торгові приміщення у IV кварталі 2011 року

долари за оренду

Внаслідок підвищення активності торгових мереж та покращення загального сприйняття потенціалу українського ринку, у перших трьох кварталах 2011 року було зареєстровано зростання базових орендних ставок у якісних об'єктах торгової нерухомості у Києві. Підвищення ставок оренди також спостерігалося у кількох якісних торгових центрах, які розташовані в інших великих містах України та оперують уже протягом деякого часу.

У четвертому кварталі 2011 року середні орендні ставки залишалися стабільними на рівні $70-90 за кв.м на місяць на торгові приміщення площею 100-300 кв.м у успішних торгових центрах Києва, досягаючи найпопулярніших торгових центрів міста $160-200 за кв. м на місяць (Графік 11). Аналогічна динаміка була відзначена щодо орендних ставок на найкращі торгові приміщення, розташовані вздовж центральних торгових коридорів у Києві та інших обласних центрах України з населенням понад 750 000 мешканців.

За оцінками DTZ, суттєве стійке зростання базових орендних ставок на торгову нерухомість є малоймовірним у 2012 році. Це пов'язано з порівняно невеликою кількістю якісних рітейлерів у країні, суттєвим обсягом торгових приміщень, відкриття яких планується у короткостроковій перспективі, а також ризиками економічної нестабільності у світі та в Україні.

Тим не менш, базові орендні ставки на найбільш якісні приміщення в торгових центрах і вздовж центральних вулиць у Києві та інших великих містах України в короткостроковій перспективі можуть бути схильними до деякого зростання. Водночас довгострокова стійкість та динаміка поточних орендних ставок у торговому сегменті залежатиме від реальних термінів відкриття та якості масштабних проектів, заявлених до виходу на ринок у 2012-2013 роках, зокрема, у Києві.

Якість залишається вирішальним чинником, що впливає на успішність та інвестиційну ліквідність існуючих та нових торгових центрів в Україні. Примітно, що більшість активних девелоперів в Україні вже ухвалюють цей факт.

Сегмент торгової нерухомості виявився найстійкішим до негативного впливу економічної кризи 2008-2009 років в Україні.

DTZ вважає, що в середньостроковому періоді сегмент торгової нерухомості в Україні демонструватиме подальше динамічне зростання, особливо після стабілізації економічної ситуації.

Незважаючи на ознаки економічної кризи, що зберігаються, і відносно низький рівень доходів населення в країні, немає сумнівів, що потенціал ринку торговельної нерухомості в Україні залишається високим. Це пов'язано, перш за все, з нерозвиненістю ринку з точки зору якості об'єктів торговельної нерухомості та представлених форматів, розміром країни, високою щільністю населення, високою чутливістю населення до модних тенденцій та торгових марок, а також схильністю до витрат.

Для більшості девелоперів та інвесторів, що оперують на українському ринку, сектор торговельної нерухомості є найцікавішим, особливо у містах із населенням понад 750 000 осіб.

У 2010-2011 роках було розпочато активні роботи з низки масштабних об'єктів торгової нерухомості у Києві та інших містах України. Якщо ці об'єкти будуть збудовані відповідно до заявлених термінів, до кінця 2013 року загальний обсяг ринку торгової нерухомості в країні суттєво збільшиться. Як результат, загальна привабливість українського ринку торгової нерухомості для торговельних мереж посилиться, але потенційне зростання конкуренції в сегменті, швидше за все, призведе до зниження орендних ставок. Найбільше зниження орендних ставок ми очікуємо в класі неякісних торгових центрів «першого покоління».

Джерело DTZ Research.