06-01-2012

Ринок торгової нерухомості столиці України майже не цікавий для європейських інвесторів

Інвестиції в торговельну нерухомість України

Як повідомляється у звіті Cushman & Wakefield, інвестиції у торговельну нерухомість столиць Європейських держав зросли на 7%. У свою чергу, європейські інвестори та ретейлери ринку торгівельної нерухомості Києва віддають перевагу московському ринку, на якому продовжується зростання інвестицій.

У 2011 році в Києві запроваджено лише один професійний ТРЦ – друга частина Dream Town на 45000 кв. м. орендної площі. А переважна більшість девелоперів перенесли введення в експлуатацію торгових центрів, що будуються на наступний рік, коли і обіцяють ввести рекордні 270000 кв. м торгових площ. Тому поки що київському ринку торгової нерухомості експерти виносять однозначний вердикт — стагнацію.

Орендні ставки на торговельну нерухомість Києва цього року не зростали та не падали. У листопаді середня вартість оренди метра у столичних ТЦ, за даними компанії UTG, становила $65 на місяць. В Україні у першому півріччі 2011-го кількість торгових операторів, які знімають площі у торгових центрах, зростала. Однак погіршення споживчих настроїв у другій половині року негативно позначилося на діяльності орендарів — відвідуваність торгових центрів та обороти магазинів знижувалися.

«Ретейлери й надалі дотримуватимуться обережної стратегії на українському ринку», — прогнозує директор департаменту стратегічного консалтингу компанії CB Richard Ellis Марина Крестініна. Про це свідчать і результати опитування CBRE у рамках глобального дослідження «Активність торгових операторів у регіоні EMEA». У рейтингу країн, які ретейлери розглядають як пріоритетні для розвитку у 2012 році, Україна опустилася з торішнього 17-го місця на 23-те. Ретейлери підтверджують свою зацікавленість на українському ринку, хоча планують вийти на нього не раніше 2013-2014 років. «Але це вже прогрес, адже ще 2010-го ці ж оператори говорили, що найближчими роками в Україні немає перспектив для розвитку», — зазначає керуючий партнер UTG Віталій Бойко.

За матеріалами Контакти.