23-04-2013

Ринок офісної нерухомості в Україні стабільний

офисное здание в Києві

Згідно з дослідженням, проведеним компанією UTG, рівень вакантності офісних приміщень у березні 2013 року у професійних бізнес-центрах класу A та B наблизився до 16%.

Незважаючи на високі показники вакантності, орендні ставки стабілізувалися. У березні 2013 р. у професійних бізнес-центрах вони перебували в діапазоні $25-40 за 1 кв.м./міс. на офіси класу А та $15-32 за 1 кв.м./міс. на офіси класу B. (Ціни наведені без ПДВ та без експлуатаційних витрат). Експлуатаційні витрати становили класу А – від $5 до $8 за 1 кв. м/міс. для класу В – від $3 до $6 за 1 кв.м./міс. (без НДС).

«На жаль, статистика орендних ставок не дає повної картини того, що насправді відбувається на ринку. Хоча власники бізнес-центрів і декларують незмінність ставок, насправді вони часто йдуть на значні поступки орендарям. Минулого року різко зросла пропозиція класів А та В (майже 193 тис. кв.м.), і це не могло не позначитися на динаміці середньоринкових орендних ставок. Нинішнього року заявлено до введення в експлуатацію дев'ять бізнес-центрів орендною площею близько 200 тис. кв. Передумов для зростання попиту немає – рівень ділової активності у столиці залишається відносно низьким. Таким чином, очікуваний значний обсяг приросту нової пропозиції у 2013 р., а також невисокий рівень ділової активності сприятимуть подальшій плавній корекції орендних ставок у бік зниження», – розповів голова департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Віктор Оборський.

За словами експерта, коливання рівня вакантності пов'язані з перерозподілом ринку та ротацією орендарів, які переходять із непрофесійної офісної нерухомості на професійну.

У першому півріччі 2013 р. у разі відсутності можливих політичних та економічних потрясінь, а також покращення інвестиційного клімату в країні у 2013 р. ринок офісних приміщень збереже свій стабільний стан.

За матеріалами Building.ua