28-02-2012

Експерти пророкують зниження частки вільних офісних площ

офіс

Лімітована кількість новітніх проектів і брак фінансування, мабуть, знизять частку вільних офісних площ у Східній та Центральній Європі. Про це свідчать аналітичні дані консалтингової компанії CBRE.

Пропозиція офісної нерухомості, що будується в Центральній і Східній Європі, залишається зниженою, і без укладання великих попередніх договорів оренди девелопери насилу знаходять необхідне фінансування, кажуть аналітики. Варшава залишається винятком: тут протягом 2011 року було запущено кілька спекулятивних проектів.

Частка вакантних площ варіює від 6,7% у Варшаві до 22% у Софії та Белграді. Найбільш значне зниження протягом 2011 року відзначається в Софії (-350 базисних пунктів). У Києві (+410 пунктів) та Загребі (+390 пунктів) поки що відзначається протилежна тенденція.

За даними CBRE, середня ставка прибутковості офісної нерухомості в Центральній та Східній Європі протягом другої половини 2011 року продовжувала знижуватися і склала 8,7%. Це на 65 пунктів нижче, ніж наприкінці четвертого кварталу 2010 року, та на 12 пунктів нижче, ніж у другому кварталі 2011 року. Зниження було викликане, головним чином, динамікою прибутковості у країнах Східної Європи, тоді як у Центральній Європі цифри у другій половині року залишалися стабільними.

У результаті ставки прибутковості у Центральній Європі знизилися на 52 пункти порівняно з найнижчим показником у циклі, після зростання на 170 пунктів, який вони демонстрували у період першого кварталу 2008 – першого кварталу 2010 року.

Патрік О'Горман, директор відділу фінансових ринків та інвестицій CBRE по Центральній та Східній Європі, сказав: "Оскільки пошук висококласних активів триває, і їх брак на таких ринках, як Польща та Чехія, стає помітним, цілком імовірно, що прибутковість кращих активів на цих ринках продовжить знижуватися. Ринки Будапешта, Братислави та Бухареста також можуть зазнати зниження прибутковості, для цього необхідною умовою є покращення основних показників ринку оренди. Все це, звичайно, залежить від масштабнішої макроекономічної ситуації".

Ринок оренди протягом другої половини 2011 року знову зазнав зниження активності. Поглинання у Варшаві, Бухаресті та Празі знизилося на 20-40% порівняно з першою половиною року, і це відбувалося на тлі рекордних показників з оренди у Варшаві у 2011 році.

"Відновлення попиту найімовірніше на ринках, де значний обсяг аутсорсингу, і які в той же час менш залежні від економічного зростання Європи, - каже Йос Тромп, керівник відділу досліджень та консалтингу CBRE у Центральній та Східній Європі. - Непогані цифри економічного зростання в Німеччині у 2011 році дозволяють сподіватися на початок позитивної динаміки попиту у таких країнах, як Чехія та Словаччина, проте прогноз на 2012 рік залишається невизначеним”.

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ.