27-07-2011

У найближчі два роки очікується зменшення ринку офісної нерухомості

офісні будівлі

Кількість нової офісної нерухомості, що виводяться на ринок Європи, може скоротитися до 30% цього року порівнюючи з 2010 р. і швидше за все, продовжить скорочення у 2012 р. Про це підтверджують дані опубліковані в новому звіті CB Richard Ellis – єдина компанія у світі у сфері комерційної нерухомості, яка входить до рейтингів FORTUNE 500 та Standard Poor's 500.

Замало проектів, започаткованих у період економічної кризи, призводить до зменшення обсягу офісних площ, пояснюють багато фахівців. Нестача фінансування та невизначеність економічних перспектив призвели до того, що девелопери стали відкладати або скорочувати проекти, що плануються. У результаті кількість завершених проектів, що виводяться на головні європейські ринки, сильно зменшиться у найближчі два роки, і залишиться низькою протягом 2013 року. Прогнозується, що офісне будівництво на головних західноєвропейських ринках зменшиться десь на 30% у 2011 році в порівнянні з 2010, і на 40% у порівнянні з максимумом ринку в 2008 році. Початкові прогнози вказують, що обсяг нових площ у 2013 році збільшиться загалом на 12% порівнюючи з 2012. Це говорить, що обсяг завершених проектів в офісному секторі буде практично на 50% нижчим від пікового рівня в 2008. Навіть незважаючи на недавнє пожвавлення на ринку оренди, брак фінансування залишається головною перешкодою для зростання нових проектів, заявляють багато фахівців. Обсяг фінансування для будівництва залишається скромним, тому що банки всіма правдами і неправдами намагаються уникати проблемних кредитів, зосереджуючись на відновленні балансів.

Бруно Берретта, досить відомий спеціаліст відділу консалтингу та досліджень з країн Європи, Близького Сходу та Африки фірми CB Richard Ellis повідомив, що виведення нових офісних площ на ринки Європи в найближчі 2 роки буде обмежене, тому що цей будівельний цикл завершується, і період Коли вибір пропозицій обмежений обсяг площ, цілком може продовжитися і відразу після 2012 року.

«Це буде прямим відображенням цієї невеликої кількості проектів та нестачі фінансування для будівництва. Але на багатьох ринках, високі частки вакантних площ і низьке зростання оренди мають змогу загальмувати початок нового будівельного циклу, який, швидше за все, станеться до 2015-2016», - на сто відсотків впевнений він.

Нагадаємо, максимальне на даний момент падіння ставок офісної нерухомості на європейському континенті в першому кварталі 2011 року було зафіксовано в Києві. Вони впали на 100 базових пунктів до 13%. Про це повідомляється у документі фірми CB Richard Ellis.

Джерело biz.liga.net