06-03-2013

Прогноз ринку офісної нерухомості на 2013 рік

захід сонця на тлі будівель

Згідно з оцінками компанії DTZ, нова пропозиція в сегменті офісної нерухомості в Києві в 2013 році може потенційно становити близько 300 000 кв.м (GLA). Реальний річний показник залежатиме від здачі в експлуатацію кількох великих об'єктів офісної нерухомості, своєчасне відкриття яких та повна готовність для в'їзду орендарів залишається під сумнівом. Також, враховуючи поточне зростання вакантності та зниження орендних ставок у сегменті офісної нерухомості в українській столиці, девелопери деяких об'єктів, що будуються, можуть перенести терміни їх введення в експлуатацію на період після 2013 року.

У короткостроковій перспективі суттєвого поліпшення макроекономічної ситуації як в Україні, так і в світі не передбачається. Тому компанія DTZ очікує, що в першому півріччі 2013 року динаміка попиту на офісні приміщення в Києві залишиться незмінною, і нова пропозиція буде й надалі перевищувати попит у сегменті.

У середньостроковій перспективі закінчується термін дії багатьох договорів оренди, які були підписані або пролонговані у 2008-2010 роках на вигідних для орендарів умовах, що може призвести до збільшення попиту на офісні приміщення, особливо за умови відновлення позитивної ділової динаміки в країні.

Значний обсяг нових офісних приміщень було введено в експлуатацію у Києві у 2011-2012 роках та заплановано до реалізації у 2013 році, що ймовірно поєднуватиметься з відносно стриманим попитом орендарів та нестабільною економічною ситуацією. Як результат, за оцінками компанії DTZ, у короткостроковій перспективі орендні ставки на офісні приміщення в Києві будуть схильні до деякого подальшого зниження. У середньостроковій перспективі динаміка орендних ставок на офісні приміщення в Києві залежатиме від загальної економічної ситуації в Україні та світі, а також від динаміки введення в експлуатацію нової пропозиції в сегменті та цінової стратегії, яку застосовують власники великих бізнес-центрів, що оперують і будуються.

Враховуючи очікуване посилення конкуренції у 2013 році на ринку офісної нерухомості, орендодавці можуть підвищити привабливість своїх об'єктів для компаній-орендарів шляхом здачі приміщень з вищим рівнем обробки та/або пропонуючи інші альтернативні варіанти зниження капітальних витрат майбутніх орендарів.

З позитивного боку, збільшення вакантності в сегменті офісної нерухомості у Києві поряд з великим розкидом цін на якісні офісні приміщення дає компаніям-орендарам можливість оптимізувати свої орендні умови.

За матеріалами DTZ.