23-06-2016

Найдорожча офісна нерухомість у світі в Гонконгу

Гонконг

Гонконг став найдорожчим ринком оренди офісної нерухомості у світі згідно з результатами піврічного дослідження Global Prime Office Occupancy Costs, проведеного міжнародним відділом досліджень CBRE.

Азіатські ринки займають чотири з п'яти перших позицій та продовжують лідирувати у світовому рейтингу вартості оренди офісної нерухомості.

Гонконг (Центр) із загальною вартістю оренди 290$ за кв. фут на рік очолив рейтинг найдорожчих міст, витіснивши з першого місця лондонський Вест-Енд (262$ за кв. фут). Першу п'ятірку замикають Пекін (Фінансова вулиця) (188$ за кв. Фут), Пекін (Центральний діловий район) (182$ за кв. Фут) та Західний Коулун у Гонконгу (179$ за кв. Фут).

Дослідження також показало, що в Ірландії ринок нерухомості поступово відновлюється: з числа 126 міст, що увійшли до дослідження, у Дубліні, яке зазнало 50% падіння орендних ставок у період кризи, відзначено другий за величиною приріст вартості оренди у річному обчисленні (16,6%) . У цьому плані Дублін поступився лише Західному Коулун у Гонконгу (19,5% зростання у річному исчислении). У Північній Америці спостерігається впевнений поліпшення кон'юнктури ринку нерухомості Атланта (центр) та Сіетл (центр) увійшли до числа 10 ринків з найбільш інтенсивним зростанням вартості оренди.

Середня вартість оренди, що складається з орендної плати, місцевих податків та комунальних витрат, зросла по всьому світу у річному обчисленні на 2,4%, у Північній та Південній Америці на 2,3%, у регіоні Європи, Близького Сходу та Африки на 2, 1% та в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні на 2,7%.

"Ми очікуємо, що світова економіка продовжить зростання, а глобальний сектор послуг, основне джерело орендарів офісної нерухомості продовжить розширюватися попри періоди волатильності", - пояснив Річард Баркхем, головний економіст CBRE. "Оскільки інфляція залишається низькою, зростання вартості оренди офісної нерухомості є суттєвим з точки зору як орендарів, так і інвесторів".

Європа, Близький Схід та Африка

Європа зазнає позитивного впливу циклічного зростання споживчих витрат і комерційних інвестицій, а також високої конкурентоспроможності валюти та інтенсивного кредитно-грошового стимулювання, що дозволило Дублін, Стокгольм та Барселоні стати найбільш зростаючими ринками регіону. На більшості ринків Центральної та Східної Європи відзначено зниження у річному обчисленні, у тому числі у Москві, яка, як і раніше, перебуває у стані рецесії. Вартість оренди швидко зростає в ПАР: у Йоганнесбурзі, Кейптауні та Дурбані спостерігається річний приріст не менше 6,9%.

Загалом на 11 із 56 ринків регіону Європи, Близького Сходу та Африки зафіксовано зниження вартості оренди офісної нерухомості за показниками минулого року. Крім лондонського Вест-Енду, з ринків регіону до десяти найдорожчих у світі увійшов лондонський Сіті (145 $ за кв. фут).

Азіатсько-Тихоокеанський регіон

В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні розташовані сім із десяти найдорожчих у світі ринків: Гонконг (Центральний район), Пекін (Фінансова вулиця), Пекін (Центральний діловий район), Гонконг (Західний Коулун), Токіо (Маруноуті Отематі), Нью-Делі ( Коннот-Плейс – Центральний діловий район) та Шанхай (Пудун). У міру розширення ринку пенсійних та страхових продуктів в Азії очікується особливо інтенсивне зростання сектора послуг. Очікується, що помірне зростання вартості оренди продовжиться.

Гонконг (центр) є єдиним у світі, крім лондонського Вест-Енду, ринком із вартістю оренди понад 200$ за кв. фут. Двозначне зростання вартості оренди в центрі Гонконгу ґрунтується на двох факторах: надзвичайно мала частка вільних площ через відсутність нових проектів забудови та стабільний попит з боку материкових китайських компаній на якісну нерухомість у престижних районах.

Найдорожчим ринком Тихоокеанського регіону у світовому рейтингу став Сідней (93$ за кв. фут), який посів двадцять друге місце.

На кількох ключових ринках Південно-Східної Азії відмічено зниження, зокрема у Сінгапурі та Джакарті.

Північна та Південна Америка

У Північній та Південній Америці двозначне зростання у річному обчисленні відзначено на чотирьох ринках: Монтеррей, Атланта (центр), Сіетл (центр) та Атланта (передмістя).

Нью-Йоркський Мідтаун, дев'ятий найдорожчий у світі ринок, залишається найдорожчим ринком Північної та Південної Америки з вартістю оренди офісної нерухомості 137$ за кв. фут.

Істотне зниження вартості оренди вказано на кількох ринках, орієнтованих на паливно-енергетичний комплекс, у тому числі в Калгарі (центр та передмістя), Х'юстоні (передмістя) та Денвері (передмістя). Очікується, що, незважаючи на непростий перший квартал, у найближчі кілька кварталів економічне зростання США прискориться. Загалом активність орендарів збереглася на рівні минулого року, що призвело до зростання вартості оренди на 17 із 22 ринків США, представлених у цьому дослідженні.

Мехіко залишається найдорожчим ринком Латинської Америки з вартістю оренди офісної нерухомості 65$ за кв. фут і посідає 39 місце у світовому рейтингу. На обох великих ринках Бразилії, Ріо-де-Жанейро та Сан-Паулу відмічено зниження.

Підготував: Олександр Бєлов