05-10-2011

Бізнес-центри переросли рамки

бізнес центр

Останнім часом виникла потреба як у розширенні кордонів столичного ділового центру, так і додаванні нової літери до класифікації бізнес-центрів. Остання пропозиція має допомогти краще відстежувати динаміку цін та взагалі ринку. Контраргументи зводяться до того що це потрібно лише необгрунтованого, лобійованого, завищення класу деяких об'єктів.

За даними CBRE, представленими 13 вересня, та www.socmart.com.ua нинішня класифікація столичних бізнес-центрів, що застосовується з 2005 року, суттєво застаріла.

Поточна класифікація офісних приміщень, межі ділового центру та вимоги до будівель кожної категорії були розроблені в 2005 році із залученням найбільших консалтингових компаній та The American Chamber of Commerce, і залишалися незмінними до цього дня.

Однак, за словами Радомира Цуркана, CDB істотно збільшився за минулі шість років, крім того, безліч великих, якісних бізнес-центрів, загальною площею понад 5000 квадратних метрів, було збудовано за його межами. На його думку, слід пом'якшити вимоги до географічного розташування об'єктів класу А, щоб рівномірніше розподілити їх у межах міста. CBRE пропонує розширити межі CBD, розділивши його на 5 зон. До його складу передбачається додати 4 прилеглих до нинішнього центру зони, а також невеликі локації, які легкодоступні від станцій метро і характеризуються високою діловою активністю. Одночасно передбачається ускладнити систему класифікації об'єктів.

На думку експертів CBRE, назріла необхідність у класифікації, яка окремо враховує якість та розташування офісних об'єктів. Якість, що визначається відповідно до класифікації 2005 року, залишиться домінуючим критерієм, а класифікація за розташуванням присвоюватиметься відповідно до запропонованих зон. У новому записі будуть використовуватися дві літери, перша – для якості будівлі, друга – для якості її розташування.

Компанія «Соцмарт» вважає цю пропозицію новаторською і заявляє про готовність конструктивного обговорення з іншими консалтинговими компаніями. Проте загалом консалтинговий ринок сприйняв пропозицію CBRE негативно. На загальну думку, як поточна редакція правил розроблялася всіма провідними учасниками, так і можливі зміни, навіть якщо вони необхідні, мають бути розроблені спільно, а не стати затвердженням ініціативи окремого гравця.

За заявою представника компанії CI Максима Ткаленка, класифікація ділових об'єктів має бути результатом консенсусу безлічі зацікавлених сторін, у тому числі найбільших девелоперів, інвесторів, консультантів, та крім того, у ній необхідно враховувати потреби основних споживачів офісних приміщень. Випуск подібних документів має здійснюватися організаціями, які мають необхідні комітети та включають представників усіх заінтересованих сторін.

У той же час, Нік Коттон, генеральний директор DTZ, наголошує на необхідності відкритого обговорення запропонованих змін з подальшим узгодженням між усіма учасниками. Жодному інвестору, консультанту або девелоперу не повинно надаватися право вносити до класифікації зміни в односторонньому порядку, оскільки такий стан речей неминуче призведе до зловживань. Пропонується провести експертне обговорення назрілого питання під егідою таких організацій як AAC,

За матеріалами www.socmart.com.ua.