12-03-2013

Правда про продаж бізнесу

гроші

Кожен власник власної справи (не має значення великої, маленької чи середньої – будь-якої) хоче продати його за високою ціною. В ідеалі для цього потрібно постаратися та влаштувати торги щонайменше серед трьох потенційних покупців. Звичайно, дуже часто всі мрії та фантазії власників так і залишаються нереалізованими. Адже для продажу мало просто захотітиПродам бізнес он тому дядьку з великим гаманцем ... ».

Продаж бізнесу досить серйозна справа, яка, на жаль, частіше відбувається від безвихідного становища: немає сил, щоб працювати і метушитися, бізнес не приносить доходів, і у вас більше немає коштів, щоб його утримувати. Є безліч ситуацій, які можуть знайти рішення тільки при продажі компанії.

Щоб продати свій готовий бізнес потрібно надати посередникам (зазвичай це контори чи агентства, які займаються продажем) всі необхідні документи, які підтверджують ваші права на приміщення, обладнання, ліцензії, різні документи, що стосуються бухгалтерії, збуту, постачання. Документів потрібно дуже багато, і всі вони мають бути у вас. Через те, що дуже багато потрібно бігати, щоб оформити всі папери на відкриття бізнесу – більшість бізнесменів вважають за краще купувати вже готові фірми, навіть якщо вони збиткові та трохи тримаються «на плаву».

За інформацією, наданою порталом Бізрейтинг, продаж бізнесу може бути наступним:

  1. Повна. Якщо ви продаєте весь свій бізнес новому власнику і передаєте всі необхідні документи в повному обсязі.
  2. Пайова. Такий спосіб зазвичай використовується, якщо продається частина компанії, причому вона має форму ТОВ.
  3. Часткова. Продається пакет акцій підприємства. Такий варіант притаманний підприємствам, які мають форму ЗАТ.

У будь-якому випадку під час продажу бізнесу краще звертатися до спеціальних контор, фахівці яких допоможуть підготувати необхідні документи, допоможуть зробити правильну оцінку бізнесу, щоб прискорити угоду.

У Росії контор, які займаються купівлею-продажем бізнесу дуже мало, оскільки ще до ладу не сформувався ринок для таких угод. Якщо ви продаєте через агенції, то ваш бізнес матиме адекватну ціну, а відповідно, його захочуть купити. Якщо ж ви вирішите продавати самостійно, то можете втратити масу часу і так і не продати свою справу. Покупці будуть дивитися не тільки на те, що у вас є гарне приміщення та сучасне обладнання. Їм також важливо, як і що ви робите, до уваги піддаються всі витрати та доходи, ваші поставки сировини та збут продукції – одним словом «ВСІ».

Підготував: Олександр Бєлов