13-10-2014

Отримання дозволу ДАБК

будівництво

Будь-яке будівництво проводиться лише після того, як ДАБК (Державний архітектурний будівельний контроль) дасть на це добро. Внаслідок чого одним з головних завдань кожного забудовника є отримання відповідних дозволів. Виникає питання – яким чином їх можна отримати?

Складність об'єкту

Існує система класифікації, яка поділяє нерухомість на кілька категорій. Починаючи від першої (найпростіші споруди) і закінчуючи п'ятою (величезні будівлі, або споруди, які являють собою архітектурну спадщину).

Найпростіше отримати дозвіл ДАБК, зводячи об'єкт І-ІІІ категорії. Для цього потрібно:

  1. Отримати технічні умови проведення робіт (уточнити інформацію щодо постачання водою, газом, енергією тощо на певній ділянці). Даний процес пов'язаний з великим клопотом. Забудовник змушений звертатися одразу до кількох служб, подавати їм план розміщення об'єкта, пред'являти довідки про володіння земельною ділянкою тощо. Набагато простіше звернутися до приватної компанії, яка готова виконати цю незручну роботу за певну суму. Отримання дозвіл ДАБК на початок будівельних робіт - Це досить популярна послуга.
  2. Далі потрібно зайнятися оформленням будівельного паспорта. У цій справі забудовнику знадобляться такі офіційні папери (копія документів про володіння земельною ділянкою, ескіз будівництва, заява). Довідки необхідно подавати до служб містобудування та архітектури.
  3. Наступний крок – отримання дозволу на будівництво. Щоб отримати його, необхідно вручити копію документів про володіння земельною ділянкою. А також заява, адресована держархбудінспекції України щодо початку робіт.
  4. Нарешті – вже збудований об'єкт потрібно офіційно ввести в експлуатацію.

Досить часто власники земельних ділянок вважають за краще будувати будинок без будь-яких дозволів. І вже після того, як споруда була закінчена, вони починають займатися її легалізацією.

Такий підхід має свої очевидні переваги – господарі нерухомості економлять свій час та гроші. Втім, є один неприємний аспект – якщо держ. службовці все ж таки звернуть увагу на нелегальні будівельні роботи, у забудовника виникнуть неприємності.

Ну а якщо йдеться про зведення будівлі IV-V категорії складності, отримати дозвіл ДАБК на проведення робіт зовсім не просто. Забудовнику доведеться:

  1. Подати проектні документи на комплексну експертизу.
  2. Чекати на схвалення з боку контрольних органів.
  3. Вводити в експлуатацію об'єкт лише після того, як його буде оглянуто відповідними службами.
  4. Та інше.

Підбиваючи підсумки

Поняття бюрократія та будівництво нерозривно пов'язані один з одним. У певні моменти може здатися, що звести будівництво буде простіше, ніж отримати всі необхідні документи. І якщо ви також плануєте спорудити той чи інший об'єкт, задумайтеся двічі – чи потрібно особисто вам займатися документацією, чи варто найняти фахівців?

Автор: Олександр Бєлов