03-10-2014

Як правильно підібрати адвоката

Адвокат

Ви потрапили в біду і вам потрібна кваліфікована юридична допомога? Скористайтеся послугами професійного адвоката. Пошук адвоката може зайняти багато часу, але досягти бажаного результату набагато важливіше.

Сьогодні на ринку попит на юридичні послуги значно поступається пропозиції. Наче гриби після дощу виростають нові контори, що спеціалізуються на наданні послуг у галузі права. Однак, незважаючи на високу конкуренцію, адвокатські фірми або самозайняті адвокати завжди мають перевагу перед юридичними фірмами, а висококваліфіковані адвокати ніколи не мають браку клієнтів. Щоправда, і час вони продають своє недешево.

Напевно, багато хто погодиться, що коли необхідно знайти найкращий спосіб вирішення проблеми або вийти з найменшими втратами з педантичної ситуації, не втративши при цьому особу та ділову репутацію, краще не економити на виборі адвоката. Запам'ятайте просте правило: послуги будь-якого професіонала коштують недешево.

Отже, як підібрати спеціаліста, який зможе вам допомогти

Насамперед, дотримуйтесь правила: вузький фахівець цінується вище, ніж спеціаліст широкого профілю. Сформулюйте проблему, визначте для себе результат, який ви хотіли б отримати та підбирайте фахівця, який спеціалізується на вирішенні таких питань. Наприклад, ви були незаконно звільнені і бажаєте, щоб вас поновили на колишній посаді з виплатою компенсації за вимушений прогул, а також відшкодували моральну шкоду. У цьому випадку правильно віддати перевагу адвокату, який спеціалізується на трудових спорах і зможе представляти ваші інтереси в суді.

Пошук адвоката може здійснюватися такими способами: перегляд оголошень, у тому числі через інтернет, пошук через сайти фірм та приватних адвокатів. Можна прислухатися до рекомендацій людей, які були клієнтами адвоката, і результат, якого вони досягли, вас задовольняє. До речі, спілкуючись з колишніми клієнтами, можна дізнатися про нюанси, які від адвоката ви явно не почуєте.

Відібравши кілька претендентів, необхідно уточнити вартість їхніх послуг у конкретному випадку. Можна зателефонувати до фірми, можна прийти на особистий прийом.

Обов'язково вивчіть практику адвоката, попросіть ознайомити вас із аналогічними справами, у яких він брав участь. Вивчення практики не обмежується читанням вже винесених рішень, а також особистою статистикою юриста, яку він надасть вам. Ви повинні зрозуміти основні принципи, на яких він будуватиме захист ваших прав, і відстоюватиме ваші інтереси. Відразу уточнюйте, які послуги, і в якому обсязі буде надано фахівцем за обумовлений гонорар.

Фахівці, які відмовляються від попереднього обговорення вашої проблеми, дають вам «залізні» гарантії позитивного результату справи, не встигнувши вивчити всі його деталі, а також, які пропонують вам послуги за нечуваною ціною, не варті того, щоб витрачати на них час.

Досвідчений адвокат цінує свій час, тож до суті проблеми переходить негайно. Викладіть суть проблеми, не упускаючи деталей, а також бажаного результату. Попросіть викласти свою позицію та поділитися із планом захисту. Хороший фахівець може грамотно та доступно викладати свої думки. Він повинен вас переконати в тому, що він саме той фахівець, який вам потрібен. Не соромтеся ставити запитання, не бійтеся здатися безглуздими.

Стаж адвоката є ще одним критерієм, що характеризує рівень його роботи. Зупинятися на цьому не має сенсу, оскільки перевага надається завжди адвокату зі стажем, а не вчорашньому випускнику юридичного ВНЗ.

Вивчіть текст угоди, яку вам пропонується підписати. Умови надання послуг, їх обсяг, характер, вартість, характер та порядок оплати мають бути розписані вичерпно, так, щоб, прочитавши договір, у вас не виникло питань чи відчуття наявності підтексту. Пам'ятайте, що за умов будь-якого договору є свої нюанси. І, головне, не поспішайте підписувати угоду. Візьміть його додому, вивчіть, а потім ухвалюйте рішення. Якщо у вас на прикметі кілька адвокатів, порівняйте запропоновані ними умови.

І останнє, що вищий професіоналізм, то вища ціна за послуги. Не варто гнатися за оголошеннями про послуги, які пропонують безкоштовні адвокати. Головне правило життя – у кожній справі має бути інтерес. Тому чим вищий гонорар за роботу, тим старанніший та відповідальніший адвокат підходитиме до вашої справи. А гарантії позитивного результату справи значно зростають.

Пам'ятайте, що адвокат – це не просто людина із вищою юридичною освітою. Це фахівець високої якості в галузі права, який отримав право на надання юридичних послуг, у тому числі у кримінальних справах і який підтвердив свою кваліфікацію шляхом складання іспиту. Це, як сімейний лікар, здатний вислухати, порадити та допомогти вирішити вашу проблему.

Успіхів у пошуку надійного захисту!

Автор: Олександр Бєлов