20-11-2013

Який прогноз розвитку юридичної галузі?

Прогноз розвитку юридичної галузі

Британським журналом The Lawyer було опубліковано прогноз розвитку юридичної галузі на найближче десятиліття. Серед найцікавіших пунктів цього прогнозу можна виділити такі:

1. Зміна парадигми

На думку експертів, ринок юрпослуг повільно, але впевнено переходить на нову модель бізнесу. Явним підтвердженням цієї тенденції є досить популярні сьогодні корпоративні форми організації (замість традиційних партнерств), вільні асоціації (Swiss Verein, наприклад).

На думку авторів прогнозу, у найближчі 5 років величезним успіхом користуватимуться спеціалізовані юридичні фірми, тобто ті, що концентруються на 1-3 галузях права.

2. Технології

Глобальна мережа Інтернету вже давно проникла у всі сфери діяльності. Автори прогнозу переконані, що з кожним роком онлайн-послуги у сфері юриспруденції відіграватимуть дедалі більшу роль. Особливо це стосується сектору надання послуг приватним особам.

Щодо предметів вкладення, лідируючу позицію займе створення систем прогнозування та управління ризиками. Очікується також збільшення інвестицій у технологічні рішення.

3. Еліта галузі

Зміни відбудуться не тільки всередині компаній, а й на вищому рівні у світовому масштабі. Так звані «елітні клуби» (канадський Seven Sisters, англійський Magic Circle, австралійський Big Five, ін.) можуть втратити своє значення. Не виключено, що такого роду юридичні фірми залишаться лише ознакою традиції, не більше.

Серед основних критеріїв оцінки належності юридичної фірми до «еліти» експерти виділяють стабільно високі показники (ключове слово – стабільно) та роль фірми у великих угодах.

Елітними можуть стати не тільки глобальні юридичні компанії з масштабним покриттям, але також менші фірми, які зберігають широку світову присутність завдяки інвестиціям.

4. Об'єднання чи смерть

Європейським юридичним компаніям середнього рівня, за прогнозом The Lawyer, для того, щоб вижити, доведеться об'єднуватися. Не виключено, що тенденція злиття та поглинання спостерігатиметься не лише серед європейських юридичних фірм, а й серед азіатських. Яскравим прикладом цього вже сьогодні є формування альянсу іспанської Cuatrecasas Goncalves Pereira, італійської Chiomenti, німецької Gleiss та французької Gide Loyrette Nouel. Імовірно, через 3-4 роки в організації з'явиться нове ім'я.

Розглядаючи питання експансії в юридичній сфері на міжнародному рівні, експерти виділяють три основні напрямки:

  1. Рух фірм із Піренейського півострова.
  2. Експансія британських, китайських та американських фірм по всьому світу.
  3. В Азії домінуючою стане Японія.

5. Підготовка юристів

Щодо питання підготовки юристів точаться спекотні суперечки. Однак, думки всіх опонентів сходяться в одному: юридична освіта глобалізується. Імовірно, набудуть популярності курси, що дозволяють отримати юридичний ступінь відразу у двох основних юрисдикціях (британська (Legum Baccalaureus (LLB) і американська Juris Doctor (JD)). На сьогодні вже в 12 юридичних навчальних закладів Америки практикується подвійна програма.

Безперечно, зросте популярність нових нетрадиційних шляхів освоєння професії (припустимо, навчання на робочому місці).

Ректор британського університету University of Law Найджел Саваж вважає, що кількість традиційних практикантів та помічників без юридичної освіти стрімко зменшуватиметься, альтернативним варіантом стане Інтернет та IT-технології (той самий результат за менші витрати).

На думку професора соціології та юриспруденції Вестмінстерського університету Джона Флада (також він є членом Групи стратегічних розробок при Палаті юридичних послуг), однозначно навчання на робочому місці буде збережено у великих фірмах. Дрібні юридичні фірми учнів просто не потребують, їм достатньо людини з певними юридичними навичками та вмінням вирішити адміністративні завдання.

Професор переконаний, що у найближчому майбутньому людей, які беруть участь у наданні юрпослуг, можна буде розділити на дві відокремлені групи:

  • юристи-професіонали, зосереджені на суто юридичну роботу;
  • співробітники без юридичної освіти, котрі займаються адміністративними питаннями, до безпосереднього керівництва компанією.

Святослав Шаповал, керуючий партнер юридичної компанії RPS Legal Advisor