30-07-2021

Тонкощі оформлення угоди при покупці квартири

угода

Придбання нерухомості спричиняє велику відповідальність, тому потрібно поставитися до покупки серйозно. Для цього необхідно вивчити всі юридичні нюанси угоди та підготувати необхідні документи.

Підготовка до придбання нерухомості

Перш ніж здійснити покупку, необхідно звернути увагу на деякі тонкощі:

  • визначитися з уподобаннями: вибрати комфортний район із зручною транспортною розв'язкою, потрібним поверхом та кількістю кімнат у квартирі;
  • провести аналіз власних фінансових можливостей. За ті самі кошти можна придбати однокімнатну квартиру в центральному районі міста або двокімнатну в тихому регіоні;
  • вивчати всі актуальні пропозиції на ринку через перегляд сайтів з оголошеннями про продаж нерухомості;
  • наголошувати на стані житла, розміщенні інфраструктури, екологічній ситуації в регіоні. Для економії часу краще звернутися до ріелторської агенції.

При прийнятті рішення важливо торгуватися із власниками та пропонувати власну ціну за житло.

Способи купівлі житла

Перед придбанням нерухомості необхідно провести аналітику власних фінансів і вирішити, яким способом найзручніше розплатитися за квартиру. Існує кілька способів оплати:

  1. Розрахунок з продавцем готівкою.
    Цей варіант найнадійніший, тому що він застерігає покупця від переплат. Власник нерухомості та майбутній власник домовляються про суму, спосіб передачі один одному коштів та терміни оформлення договору про купівлю-продаж майна. Передача грошей фіксується розпискою.
  2. Оформлення іпотечного кредиту.
    Передбачає придбання житла у разі відсутності у покупця необхідної суми коштів. Іпотека оформляється у банку. Такий спосіб передбачає оформлення двох договорів: з банком та продавцем. При цьому варто враховувати факт, що нерухомість, що купується, буде закладена в банк до повного погашення кредиту.
  3. Купівля на виплат.
    Підходить для тих людей, які мають 50% від суми необхідної для придбання квартири. Решту покупець погашає за прописаним банком графіком. Розстрочка негаразд б'є по кишені боржника, оскільки оформляється більш вигідних умовах, ніж іпотечний кредит.

Перевірка документів перед угодою

Купуючи нерухомість, важливо оцінити всі можливі ризики заздалегідь, щоб не помилитися у виборі необхідного об'єкта. Зараз найпростіший спосіб це звернутися до фахівців – адвоката з нерухомості. Тут краще не економити, оскільки надалі без участі адвоката можуть вийти дуже великі наслідки, наприклад поява спадкоємців, арешти та борги на квартирі. Якщо не знаєте де знайти адвоката з нерухомості радимо звернутися за посиланням golovko.com.ua/yurist-i-advokat-po-nedvizhimosti-kiev-konsultatsiya-i-soprovozhdenie-sdelok.

Для отримання повної інформації про власників житла, наявні борги та іншу інформацію потрібно замовити довідку з єдиного держреєстру нерухомості. Перед покупкою важливо звернути увагу на такі документи:

  • договір про правочин купівлі-продажу. Якщо протягом 5 років змінилося кілька власників, то це має насторожити, що із квартирою якісь проблеми;
  • дарну на нерухомість. Щоб уникнути появи інших спадкоємців, важливо з'ясувати, хто був дарувальником, і скільки часу минуло після його смерті;
  • чи не перебуває нерухомість у заставі чи іпотеці;
  • наявність технічного паспорта на житло та порівняння всіх даних, зазначених у ньому;
  • перевірити відсутність заборгованості з комунальних послуг;
  • за наявності кількох власників, необхідний письмовий дозвіл кожного з них на продаж.

Якщо квартира купується у вигляді оформлення іпотеки, то покупець повинен продумати варіанти своєчасного погашення кредиту.

Підготував: Олександр Бєлов