08-01-2014

Купівля нерухомості на вторинному ринку

Купівля нерухомості

Майже кожній сучасній людині рано чи пізно доводиться зіткнутися з покупкою житлової нерухомості. Однак у зв'язку з тим, що не так часто люди купують квартири і будинки, їм невідомі всі тонкощі справи, що нерідко призводить до плачевних наслідків. Тому краще доручити проведення непростої операції фахівцям. Більше того, вибирати таку агенцію слід дуже уважно, найкраще за допомогою відгуків про сайт або за рекомендаціями знайомих.

Однак якщо ви ухвалили тверде рішення купити нерухомість самостійно ніхто не може заборонити це зробити. Але пам'ятайте, що справа потребує особливо ретельного підходу на всіх етапах.

Строки реєстрації угоди купівлі-продажу

Після того як ви визначитеся з варіантом житла, проведете попередні переговори з продавцем, перевірите всі документи і погодите вартість, залишиться тільки провести реєстрацію угоди.

Відповідно до чинного законодавства покупець може обрати термінове чи звичайне проведення реєстрації відповідного договору. Але в цьому питанні багато залежить ще й від обох сторін угоди. А саме від правильної подачі документів та уважності учасників угоди. Варто зазначити, що за допомогою великих агентств нерухомості подібні операції проводять досить швидко.

Неустойка за порушення умов договору

Убезпечити себе від невиконання партнером умов договору можна за допомогою видачі застави, підтвердженої документально. Адже в такому разі сторона, яка знехтувала своїми зобов'язаннями, має виплатити іншу неустойку. Проте суд може і зменшити її суму, якщо вона явно не відповідає наслідкам порушення.

У разі коли невиконання умов карається виплатою неустойки винуватцем, збитки покриваються й у тій частині, яка не передбачена. Щоправда, договір чи закон можуть запропонувати інші варіанти. Наприклад, кредитор на власний розсуд стягує збитки чи неустойку.

Звичайно, купити нерухомість можна і без підписання додаткової угоди, в якій прописано заставу та штрафні санкції у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань, проте так безпечніше. Адже навіть у разі сплати неустойки та відшкодування збитків боржник не звільняється від виконання умов. Хоча договором може бути передбачено інше.

Варто зазначити, що у разі визнання договору нікчемною, недійсною стає й угода про сплату неустойки за невиконання зобов'язань.

Автор: Олександр Бєлов