13-04-2013

Вирішення квартирного питання

Квартирне питання

Квартирне питання вже багато десятиліть є однією з найважливіших проблем більшості українських сімей. У багатьох просто опускаються руки, коли вони підраховують, скільки років їм треба збирати, щоб мати можливість придбати власне житло або перестати тулитися в тісноті з численними родичами. Але якщо ви повірите в те, що ця мета вам досяжна і почнете діяти, то рано чи пізно зможете стати власником квартири своєї мрії.

Перш за все вам необхідно зрозуміти, як це можливо зробити.

По-перше, будьте реалістом і не робіть наполеонівських планів. Тож тим, у кого взагалі немає житла, краще поставити собі за мету придбати невелику кімнату на околиці, ніж мріяти про двокімнатну квартиру в центрі.

Зрозуміло, у розумінні кожної людини, залежно від доходів, характеру та обставин, мінімальна мета виглядатиме дуже по-різному.

По друге, як радять психологи, потрібно подумки намалювати образ мети і «тримати» його в голові.

І, нарешті, займіться зароблянням грошей. Без цього у вас нічого не вийде.

  • не зайвим буде написати план, який потрібно постійно перечитувати;
  • часто обговорювати свою мрію з близькими, які вірять у вас та підтримують;
  • цікавитись цінами на квартири, умовами іпотечних кредитів тощо.

Розглянемо сказане вище на конкретному прикладі. Припустимо, що ви змушені жити з батьками, які на словах не проти розміняти вашу трикімнатну квартиру, але нічого для цього не роблять. Найрозумніший план – розміняти квартиру на однокімнатну та двокімнатну квартири, а частину необхідної доплати взяти у кредит.

Маючи такий план, ви зможете набагато швидше рухатися до мети, ніж мріючи просто придбати окрему однокімнатну квартиру.

Через деякий час після обмірковування цього плану він може стати більш докладним або зовсім змінитися.

Наприклад, в результаті пошуку інформації ви зможете дізнатися, конкретно яка сума необхідна для доплати, щоб було можливо здійснити обмін трикімнатної квартири на двох та однокімнатну квартиру.

На наступному етапі ви зможете визначити, як знайти потрібну суму. Як варіант – накопичити скількись, якщо знайти другу роботу, та взяти кредит.

Далі уточнюєте, яку суму треба взяти в кредит, який відсоток за кредитом та на скільки років його дають, хто буде поручителем тощо.

Такий план додасть вам упевненість у досяжності мрії і дозволить переконувати інших людей, у тому числі й батьків, допомагати вам.

Одна річ якщо ви просто вимагаєте, щоб вони розміняли квартиру і зовсім інше, якщо ви пропонуєте опрацьований і здійсненний план. Без такого плану і реальних кроків щодо його здійснення вас просто не сприймуть всерйоз і в кращому разі обіцяють подумати. А от коли ви уявите батькам реальний план, вас, швидше за все, уважно вислухають. Не виключено, що ви не зважили на деякі моменти, на які вам вкажуть і навіть будуть сильно заперечувати. Але в будь-якому разі це буде вже реальний крок уперед, а не порожні розмови.

У наведеному прикладі йдеться про випадок, коли треба переконати батьків, але це не має значення. Також треба діяти, коли треба вирішувати питання щодо придбання житла з дружиною, іншими родичами, друзями, банками.

Потрібно постійно бути в курсі змін цін на житло, уточнити можливість отримання кредиту та умови, на яких він може бути наданий.

Якщо не все йде, тому що вам хотілося б, не впадайте у відчай, а обмірковуйте інші варіанти.

Отже, щоб повірити у те що зміна житлових умов вам досяжна мета нужно:

  1. Поставити собі мінімальну мету.
  2. Скласти план, перечитувати та конкретизувати його.
  3. Періодично обговорювати вашу мрію з тими, хто зацікавлений у вашому успіху.

Підготував: Олександр Бєлов