23-09-2013

Як правильно оглянути квартиру перед покупкою?

огляд квартири

Якщо ви маєте намір придбати квартиру, то вам доведеться уважно її оглянути. Пам'ятайте, що при візуальному огляді багато людей роблять помилкові висновки, приймаючи згодом неправильне рішення про придбання нерухомості. Щоб подібне не сталося з вами, слід скласти чіткий план огляду та записати всі моменти, про які не можна забувати.

Насамперед потрібно візуально оцінити будинок, де знаходиться дана квартира. Якщо він старий, якщо є тріщини в стінах або інші проблеми, то краще від придбання нерухомості в такій ситуації відмовитися. Держава нечасто дбає про реставрацію подібних об'єктів, а тому квартира в аварійному будинку, швидше за все, стане надалі проблемою.

Усередині будинку огляньте сходову клітку, поцікавтеся у сусідів, чи не затоплюється підвал, хоча це можна визначити і запахом вогкості. Також не зайвим буде дізнатися і про працездатність ліфта, в якому він стані, як часто ламається, щоб не довелося місяцями підніматися, наприклад, на 8 поверх пішки.

Щодо конкретно квартири, то особливо уважно слід оглянути приміщення, що знаходяться на крайніх поверхах. Так, у квартирі на першому поверсі може бути вогкість з підвалу, тому уважно оглядайте підлогу та стіни на наявність вологи та грибка. У квартирі на останньому поверсі особливу увагу приділіть стелі. Якщо вони обклеєні новими шпалерами або нещодавно пофарбовані, то обов'язково підніміться на горище, щоб перевірити дах на ймовірність протікання або поцікавтеся станом покрівлі у працівників ЖЕКу. У панельних будинках уважно оглядайте всі стіни, оскільки під час дощів волога може потрапляти в квартиру через шви між блоками.

Кути квартири повинні бути рівними і без тріщин, тому що їхня присутність свідчить про проблеми з конструкціями, що несуть, які важко виправити.

Вікна та двері квартири. Якщо вікна дерев'яні, це впливає на ціну квартири, так як старі рами гірше утримують тепло і щороку вимагають фарбування. Стан дверей, особливо вхідних, важливий, якщо ви найближчим часом не збираєтеся їх змінювати.

Те саме стосується й сантехніки – зі старими трубами, безперечно, час від часу виникатимуть проблеми. Важливо також дізнатися подробиці системи опалення – індивідуальна або централізована. У другому випадку не зайвим буде поцікавитись якістю опалення у зимовий період у сусідів.

Не забудьте запитати про якість подачі води та її натиск, відкрийте крани і перевірте все самостійно. Якщо в квартирі є бойлер, це великий плюс.

Електропроводка – це насамперед безпека, тому уважно огляньте всі розетки та проводи, які є у квартирі на наявність слідів підгоряння.

Ремонт в квартирі. Якщо ціна нерухомості вище через нещодавно зроблений ремонт, то уважно оцініть його якість - поклейка шпалер, фарбування, підлога і т.д. Платити за те, що незабаром доведеться переробляти, немає сенсу.

Не соромтеся оглядати кожен сантиметр і ставити запитання, адже від цього залежить, наскільки вдало ви придбаєте квартиру і чи зможете насолоджуватися життям. Краще витратити час на допитливий огляд, ніж потім на ремонт та вирішення постійних проблем.

Автор: Олександр Бєлов