20-03-2013

Придбання житла: обмін чи купівля-продаж?

огляд житла

Гігантські стрибки долара як вгору, так і вниз, постійне падіння гривні не додають стабільності у світі фінансів. Народ, який втрачає довіру до фінансової системи, банально боїться зв'язуватися з грошовими знаками, особливо з великими сумами. Ринок нерухомості у цьому питанні не є винятком. Дедалі більше людей бажають придбати чи продати житлобез купівлі або продажу. Таку операцію можна здійснити за допомогою обміну.

Переваги під час обміну житла

У разі обміну житла, особливо прямого обміну, ризики порівняно з купівлею-продажем зведені до мінімуму. Це і зрозуміло, навіть при розірванні угоди немає сторони, що постраждала. Все просто повернутися у свої житла.

Недоліки під час обміну квартир

Але цей спосіб має й недоліки. Основний із них – відсутність повної впевненості у благонадійності вторинного житла, втім, це нестача всього ринку вторинного житла. У разі довгого ланцюжка обміну, для безпеки слід укладати договори окремо на кожен обмін замість одного загального договору міни.

Ще одна вада обміну – відсутність вибору. При операції купівлі-продажу вибір вищий. Основи обміну квартир, почала створюватися нещодавно, і вона менш широка баз житла, що продається.

При обміні вкрай мала можливість отримати квартиру на певній вулиці, а тим більше у певному будинку, тому для прискорення результату клієнти змушені іноді погоджуватися на альтернативні варіанти. У будь-якому випадку процес купівлі-продажу швидше, ніж обмін.

У ситуації посередникам не залишається нічого іншого, як пропонувати варіанти обміну, всім продавцям квартир. Справа ця клопітка, але на нинішньому етапі, це найчастіше єдиний спосіб роботи.

Правила обміну

Правила обміну залишаються незмінними кілька десятиліть. Трикімнатну квартиру зазвичай змінюють на дві однокімнатні, як правило, у тому ж районі. За двокімнатну дають однокімнатну та кімнату у гуртожитку чи комуналці. Окрему однокімнатну можна обміняти на дві кімнати у комуналці. Але завжди можливий варіант доплати. Так, що за бажання та фінансових можливостей, можна і однокімнатну квартиру виміняти на будь-яку з більшою площею. З юридичного погляду обмін житла складності не становить.

Про доплату

«Чи обов'язково під час укладання договору вказувати, якого розміру буде доплата?». Цілком резонне питання. Так, бажано вказати повну суму доплати. Це потребує та сторона, яка доплату проводить. І лише у випадку, зазначення в договорі, всієї суми доплати, при розірванні договору, ця сторона має гарантоване повернення всієї доплати.

Про прописку

Проблем з виписки-прописки при обміні власного житла не виникає. Колишні господарі житла при пред'явленні договору одночасно з реєстрацією за новим місцем проживання знімаються з обліку на старому місці проживання. Якщо змінюються державні квартири, то реєстрація відбувається лише після виписки колишніх господарів.

Ціна обміну

Обмін, процедура більш тривала та складна ніж купівля-продаж. І ціна ріелторських послуг на неї не є фіксованою. Ціна послуг під час обміну договірна.

Що входить у вартість ріелторських послуг

  1. Пошук потрібних варіантів.
  2. Складання попередньої угоди, в якій зазначаються розміри доплати, обумовлюються строки, вказується сторона, що несе витрати на обмін (мито та збір за реєстрацію), термін звільнення квартир.

Які додаткові, окремо оплачені послуги надаються ріелторськими агентствами

  1. Оформлення всієї документації.
  2. Перевірка житла на юридичну чистоту.
  3. Проведення угоди.
  4. Контролювання визволення житла.
  5. Складання та реєстрація договору.

Автор: Олександр Бєлов