18-01-2013

Поняття «елітності» квартири

розкішний люкс

Кожен має власні уявлення про те, якими бувають елітні квартири. Для одних важливе просторе планування квартири та різні технологічні вишукування. Для інших прерогативу має місце розташування будинку, а потім вже – все інше. Проте, є певні критерії елітного житла, за якими, власне, і визначається його «елітність».

Безперечно, саме місце розташування будинку, в якому знаходяться квартири, дозволяє називати житло елітним. Прислухайтеся, якою музикою для посвяченої людини звучать такі московські назви: Фрунзенська набережна, Патріарші Стави, Тверська, Замоскворіччя, Арбат. Історичні центри старої Москви сьогодні стають архітектурною «колискою» елітних квартир. Тут практично кожен будинок має свою неповторну історію. Ці будинки цінуються як справжній антикваріат, тут жили великі представники царської Росії, російські державні політики, найбагатші купці, представники верхівки російського стану.

Справжніх цінителів житлового антикваріату (якщо дозволите так висловитися), зовсім не турбує приналежність цієї нерухомості до так званого - ветхого фонду. Будинки ці збудовані на віки. А після проведення повноцінних реставраційних робіт, власники одержують у користування унікальне житло еліт-класу в історичному районі міста. Добре новітні технології сучасного будівництва дозволяють проектувати в таких будинках максимально комфортні елітні квартири. І при цьому зберігати неповторний антураж архітектурних пам'яток не лише зовні будинків, а й у внутрішніх приміщеннях – чудовий симбіоз давньоруської архітектури та тенденцій сучасного будівництва.

підбираючи житло за елітними критеріями, важливо розуміти, що спочатку ви підбираєте місце розташування самого будинку. Тут найважливішим критерієм відбору є розвинена зовнішня інфраструктура: зручне паркування, близькість громадських та соціальних структур: дитячих садків, шкіл, паркових зон, торгових та спортивних комплексів, кафе, ресторанів та іншого. В даний час і певна частина нерухомості в новобудовах відводиться під квартири, які відповідають усім параметрам сегмента de luxe. Це житло цілком відповідає критеріям елітної нерухомості, але не має жодної історичної цінності.

А тепер давайте розглянемо, які будинки ніколи не набудуть статусу елітного житла. Це так звані «сталінки» і панельні будинки, зведені за часів Брежнєва та Хрущова. Незважаючи на серйозні реставраційні роботи, у таких будинках неможливо вирішити головну проблему – створити просторе планування квартир. Багато з таких будинків розташовані в історично значущих районах, але робити там ремонт, який відповідає критеріям житла еліт-класу, немає сенсу. Це свідомо безуспішний у фінансовому плані проект – вважають представники великих будівельних компаній. Навіть повний ребрендинг таких будинків не зарахує їх до статусу елітних. Тут не зіграє ролі дорогий ремонт, авторське меблювання холів, організація додаткових паркінгів і територій, що охороняються. У таких будинках квартири ніколи не матимуть статусу елітних, тому що не відповідають критеріям елітного житла.

Тому, якщо вам радять придбати елітну квартиру в будинку сталінського планування, де немає паркування, прибудинкової території, що охороняється, та інших атрибутів «елітки» – не погоджуйтесь. Навіть якщо квартира є дорогими розкішними апартаментами, з системою клімат-контролю та іншими технологічними «вишукуваннями», вона не є житлом еліт-класу, оскільки сам будинок не відповідає статусу елітного.

Підготував: Олександр Бєлов