21-03-2013

Як уникнути шахрайства на ринку житла?

шахрай

Купівля та оренда нерухомості завжди пов'язані з деяким ризиком. У разі немає значення у країні відбувається угода.

В даний час виділяють кілька країн, які зарекомендували себе бездоганно в цьому плані, а саме Німеччина, Франція, Швейцарія та деякі інші. Однак навіть у країнах з бездоганною репутацією Ви можете бути ошукані. Для того, щоб не опинитися в подібній ситуації, слід дотримуватися кількох правил. Як уникнути шахрайства на ринку житла?

Оскільки світ живе у досить швидкому темпі, то покупці та орендарі просто змушені звертатися до послуг агентств цього профілю. Однак вони завжди мають інтереси клієнта. По-перше, деякі ріелтори не поспішають інформувати клієнтів про деякі досить важливі умови, а також обмеження угоди (наприклад, заборона на зміну планування або ремонт будівлі).

Існують і такі агентства, які будь-що-будь, намагаються продати неліквідні об'єкти за досить низькою ціною.

По-друге, агентства дуже часто вдаються до такого виду обману як подвійна комісія. Існують країни, де не оплачують послуги рієлтора, які здійснюють угоду. Безпосередню роботу ріелтора оплачує лише покупець чи продавець.

По-третє, найправильніше скористатися послугами незалежного експерта або знайомого юриста.

Неприємна ситуація може статися і у випадку, якщо продавець не є його власником. В даному випадку не варто уникати прямого спілкування з продавцем, а також економити на експертизі всього пакета документів, що підтверджує право власності продавця.

Небезпечно купувати житло до того моменту, як буде завершено його будівництво. Як правило, багато забудовників виявляються просто «безперспективними». Якщо будівництво ведеться лише за рахунок позичальників, це свідчить про відсутність ліквідних активів у забудовника.

У цій ситуації будівництво може затягтися кілька років або зовсім припинитися. Щоб уникнути цієї ситуації, слід звернути увагу на репутацію компанії на ринку нерухомості, стан справ компанії, а також наявність пунктів у договорі про повернення грошей при затримці або скасування будівництва.

На українському ринку первинної нерухомості за даними Мінрегіонбуду налічується понад 17000 об'єктів незавершеного будівництва. Урядові рішення та програми поки не дали результатів щодо виходу з цієї ситуації.

Втім, в Україні є регіони, в яких будівництво нового житла ведеться у безперервному режимі та має попит у населення. До них належить Київ та Київська область, Одеська область та Автономна Республіка Крим.

У Криму будівництво нового житла відбувається по всьому узбережжю Чорного моря. Ударними темпами новобудови зводяться у Ялті та Севастополі. Інформацію про житлові комплекси можна дізнатись на сайтах про новобудови Севастополя. Тут ви знайдете дані про ціни квадратного метра, розташування та віддаленість від моря та розгляньте запропоновані планування квартир.

Однак не слід забувати про рекомендації, зазначені в цій статті, у процесі купівлі нерухомості та в Україні.

Автор: Олександр Бєлов