07-11-2012

Чому приватним сантехнікам дедалі менше довіряють?

сантехнік

Зовсім недавно спритний і заповзятливий сусід, який знається на сантехніці, користувався загальною довірою, повагою та популярністю. Саме його звали, коли «зривало кран», необхідно було прочистити труби або встановити пральний агрегат. Звичайно ж, і раніше вже були державні, приватні чи кооперативні компанії, які надають послуги сантехнічної галузі. Але робота сантехніка-одинаки часто коштувала дешевше, часто обходилися «бартером по-сусідськи».

Більше того, у такого фахівця не було обмеженого робочого годинника. Він був практично завжди доступним і безвідмовним і поєднував масу послуг: консультації, екстрені виклики, підбір матеріалів і навіть їх купівля (а частіше вилучення необхідних сантехнічних елементів з чудо-валізи). Якщо ж це був не просто любитель, а дійсний професіонал, який підробляє приватно і грамотно робить роботу, тобто справжній досвідчений сантехнік Запоріжжя, Одеса, Київ та всі інші міста готові були підлаштовуватися під його вільний час і навіть платити за завищеними цінами

Однак сьогодні поодиноким сантехнікам, тим більше сусідам, довіряють дедалі меншу кількість сімей. Причин тому є чимало. По-перше, професійних компаній з сантехнічних робіт, укомплектованих професіоналами широкого або, навпаки, суто вузького профілю, достатньо. Вони, на відміну від майстра-одинака, надають гарантії на роботи, підтверджені квитанціями, талонами та іншими відповідними документами. Крім документального захисту, такі компанії найчастіше розробляють спеціальні програми дисконт, лояльності, накопичувальні для клієнтів, які постійно звертаються в такі компанії або рекомендують фірму своїм знайомим. Що дуже актуально та дієво, особливо якщо прорахувати наскільки часто потрібні такі послуги, як заміна труб, встановлення лічильників та перенесення точок водопостачання, прочищення каналізації Одеса, Київ, Луганськ та інші українські міста. Індивідуальним сантехнікам такі знижки не під силу.

Далі, в таких організаціях прекрасне сучасне оснащення, відмінна добірка якісних матеріалів, фахівці будь-якого рівня та специфіки, які постійно підвищують свою кваліфікацію. Найчастіше такі компанії, крім основних сантехнічних робіт, надають різного роду допомогу щодо «водних та каналізаційних» дозволів (при монтажі індивідуального опалення, заміні стояка, зміні розводки або кількості точок водоспоживання тощо).

Вихід для приватників - офіційна реєстрація, вступ до лав діючих компаній, організація власної фірми, можливо з колегами.

Підготував: Олександр Бєлов