21-09-2012

Звітність до Пенсійного фонду України

бухгалтерія

В даний час підприємства великого та малого бізнесу зацікавлені у точному та достовірному веденні та наданні таких даних, як бухгалтерська, фінансова та податкова звітність. Крім цих видів звітності не варто забувати і про подання персоніфікацій — індивідуальні відомості про працівників.

Персоніфікований або індивідуальний облік на підприємстві необхідний для забезпечення достовірності відомостей про стаж та розмір заробітної плати працівників підприємства для подальшого призначення трудових пенсій. Розмір трудової пенсії, на яку може розраховувати працівник, залежить від тривалості його трудової діяльності та розміру його заробітку, з якого роботодавець сплачував до бюджету Пенсійного Фонду страхові внески. Індивідуальний облік потрібний насамперед для створення інформаційної бази Пенсійного фонду України, а також для вдосконалення системи пенсійного законодавства.

Індивідуальний або персоніфікований облік надає комплексну інформацію про кожного застрахованого співробітника компанії: його страховий стаж, розмір заробітної плати, а також суму сплачених внесків до Пенсійного фонду. На підставі наданих даних ПФУ веде облік за кожною застрахованою особою, присвоюючи їй індивідуальний особовий рахунок зі страховим номером.

Оформлення та видача первинного чи вторинного (у разі втрати чи зміни особистих даних) свідоцтв обов'язкового пенсійного страхування працівника лягає на плечі роботодавця. Для цього роботодавцю необхідно подати до відділення ПФУ анкету свого співробітника не пізніше ніж за два тижні з дня його працевлаштування.

Крім видачі свідоцтва, роботодавець зобов'язаний надати до Пенсійного фонду персоніфікації — індивідуальні відомості про працівників за відповідними формами, які затверджуються Постановою Правління ПФУ, при цьому пам'ятає, що ці форми періодично оновлюються та замінюються новими версіями.

Вся інформація про сплачені внески на співробітників компанії повинна відповідати даним бухгалтерського обліку, а дані про страховий стаж мають бути підтверджені кадровою документацією.

У ПФУ персоніфікація може подаватися як у паперовому, так і по телекомунікаційних каналах зв'язку, засвідчена за допомогою електронного цифрового підпису.

У деяких випадках Пенсійний фонд може вимагати надання пояснювальній записці до поданих відомостей, але насправді обов'язок страхувальника у наданні такої записки законодавчо не встановлено.

Підготував: Олександр Бєлов