25-08-2012

Осінній сезон комерційної нерухомості

осінь у місті

Літо у сфері комерційної нерухомості вже закінчується. Цей період не ознаменувався гучними новинами, все проходило досить спокійно. Однак наближається осінній період, і зміни можуть вплинути на активність ринку. Що саме варто очікувати в осінній період, повідомив Андрій Кирилкін, фахівець із ЗАТ «Промзв'язок нерухомість».

Як зазначає експерт, у сфері комерційної нерухомості, так само як і в будь-якій іншій, є сезонний фактор. У зв'язку з цим після літньої відпустки цілком можна очікувати “пожвавлення” ринку. Крім того, аналітики враховують і той факт, що на активність може вплинути відкладений попит на розвиток відносин усередині ринку. За статистикою, очікування чергової кризової хвилі відіграло чималу роль у першому півріччі. Щодо цінової категорії, аналітики говорять про одне: різких змін не очікується. Якщо хвиля кризи не досягне ринку, орендні ставки будуть стабільними. Навіть очікується зростання на 5%, оскільки перше півріччя не ознаменувалося помітним зростанням.

Крім цього, восени на ринку мають з'явитися нові об'єкти, які можуть вплинути на попит (не більше Москви). За словами експерта, до закінчення цього року активуються проекти Alcon, Riga Land, Парк Перемоги та інші. Звісно, ​​кардинально вплинути на ринок ці проекти не зможуть. У зв'язку з цим загальний стан буде стабільним.

У результаті фахівці сходяться до загального очікування ситуації у сфері комерційної нерухомості. У разі кризової хвилі ситуація на ринку може сильно змінитись. Наприклад, 2008 року схожа ситуація вже була. Тоді криза зазнала зменшення витрат на оренду площ і переміщення орендарів до центрів типу B і C. Однак на даний момент не слід панікувати. Як зазначає Андрій Кирилкін, є надія, що з початком нового сезону ситуація на ринку комерційної нерухомості буде зрозумілішою, ніж зараз. А поки що минає період очікування.

Підготував: Олександр Бєлов