04-01-2013

Огляд пропозицій на ринку офісної нерухомості України

У третьому кварталі 2012 року зростання пропозиції на ринку офісної нерухомості в Києві у поєднанні зі зниженням рівня попиту призвело до зниження орендних ставок у сегменті.

Наприкінці третього кварталу 2012 року загальний обсяг офісних приміщень у Києві становив приблизно 1 379 820 кв.м (GLA) без урахування площ державних установ та офісних будівель, побудованих компаніями для власних потреб.

Ринок офісної нерухомості у Києві

У першому кварталі 2012 року в Києві нових офісних об'єктів в експлуатацію не вводилося. Однак обсяг нової пропозиції офісних приміщень, виведених на ринок у столиці у другому та третьому кварталах 2012 року, становив близько 103 185 кв.м (GLA), що на 87% перевищує показник за січень-вересень 2011 року.

У другому кварталі 2012 року в Києві було введено в експлуатацію п'ять бізнес-центрів: «Торонто-Київ», «Європа», «Форум Б7» та «Форум Вікторія Парк», а також бізнес-центр на вулиці Петра Сагайдачного, 33. липня по вересень 2012 року у місті були також відкриті такі бізнес-центри як Eleven (фаза 2), «Каньйон» (фаза 2), «Кристал», «Воздвиженський» та бізнес-центр на бульварі Дружби Народів, 19.

Приблизно 85% загальної орендної площі нових офісних об'єктів, зданих в експлуатацію у Києві на протязі перших трьох кварталів 2012 року, розташовані у трьох офісних районах у місті (Поділ, центр за межами Центрального ділового району (ЦДР) та у нецентральних районах на правому березі річки Дніпро). Водночас у Центральному діловому районі нової пропозиції в сегменті була відсутня.

Незважаючи на поступове збільшення пропозиції в сегменті, за оцінками компанії DTZ, ринок офісної нерухомості в Києві залишається структурно ненасиченими з погляду його загального обсягу, різновиду форматів та якості об'єктів, що оперують, порівняно з іншими столицями країн Центральної та Східної Європи.

Загальний обсяг офісних приміщень

Станом на жовтень 2012 року до введення в експлуатацію в четвертому кварталі 2012 року в Києві заявлено близько 108 800 кв.м (GLA) офісних приміщень, але фактичний обсяг нової пропозиції в сегменті залежатиме від введення в експлуатацію ряду великих об'єктів, зокрема бізнес-центру «Гулівер» та бізнес-центру на вулиці Щорса, 36

За матеріалами DTZ.