26-04-2010

Прибутковість офісної нерухомості цього року буде стабільною

Москва

Глобальний річний огляд світових ринків комерційної нерухомості компанії NAI Global охарактеризував стан московського ринку як найскладніший за останні 10 років. Саме з цього рівня московському ринку належить відновлюватися.

Серед ринків країн БРІК, що розвиваються, Росія отримала найбільш потужний удар у глобальній економічній кризі. Проте вже восени 2009 року економіка, яка все ще сильно залежить від сировини та цін на нафту, почала відновлюватися, зазначають у NAI Global.

Як столиця і найбільше місто Росії Москва сильно постраждала в кризу. Рівень вакантних площ по всіх класах офісної та торгової нерухомості збільшився з 3% у 2008 році до 15% у 2009. Зокрема, рівень вакантності по офісах класу А та В досяг 20% і більше — це найвищий рівень за останні 10 років.

Орендні ставки в сегменті високоякісних офісних площ виявилися найнижчими за всю історію – на 40-60% нижчими, ніж у 2008 році. Істотно зросла частка субпідрядних договорів оренди. На кінець 2009 року чудовий офіс класу А в Москві можна було орендувати менше ніж за $500 за метр на рік. Торгові площі в головних торгових коридорах можна було орендувати за ціною $2 тис. за метр на рік порівняно з $5 тис. рік тому.

Зараз дохідність офісів класу А в Москві та Санкт-Петербурзі становить приблизно 12-13% річних. У 2010 році дохідність офісної та торгової нерухомості буде стабільною, оскільки низькі орендні ставки поступово зростатимуть, рівень вакантних площ — знижуватиметься, що в сукупності призведе до активізації ринку комерційної нерухомості, вважають у NAI Global.

Підготував: Олександр Бєлов