27-06-2015

Нерухомість: поняття та види

будівлю

Нерухомість в Україні поділяється на дві категорії: комерційна та житлова. Критерієм її поділу є функціональна спрямованість об'єктів нерухомого майна: перша категорія призначена для здійснення підприємницької діяльності, а друга – для постійного проживання громадян. Житлова нерухомість має відповідати вимогам БНіП та бути придатною до проживання населення. Законодавство дає чітке визначення того, що вважати нерухомістю: це об'єкти, які пов'язані із землею нерозривно і чиє переміщення неможливе без заподіяння їхньому призначенню.

Види угод на ринку нерухомості

Угоди на ринку нерухомості різноманітні за змістом. До них входить купівля-продаж і оренда, міна і дарування, успадкування. Реалізація об'єктів нерухомого майна та їх реклама, незалежно від їх призначення, здійснюється у ЗМІ, друкованих виданнях та періодиці. Продаж нерухомості на сайті, що є спеціалізованим ресурсом або дошкою оголошень - це один із способів знайти для себе об'єкт нерухомості, що відповідає особистим уподобанням. З вибором житла чи комерційних об'єктів (офісів, торгових приміщень, об'єктів вільного призначення) проблем немає. Інша річ – це питання з проведенням угод. Сфера нерухомості є найбільш ризикованою щодо цього, оскільки фіксується чимала кількість незаконно проведених угод. Це можуть бути винні дії сторін договору, а також сумлінна помилка учасника правочину. Тому при укладенні та оформленні будь-якого договору, пов'язаного з об'єктом нерухомого майна та чималою сумою грошей, слід звернутися до фахівця.

Ризики пайового будівництва

Чимало проблем таїть у собі і покупка нерухомості на первинному ринку. Незважаючи на деякі переваги в купівлі новобудови (невелика ціна та житло з новими інженерними комунікаціями), існує багато проблем із договором пайової участі у будівництві. Його потрібно обов'язково показати юристам, оскільки пайове будівництво – це завжди ризик того, що будівництво бажаного житла так і не відбудеться. Негативні приклади вже було виявлено не лише в Одесі, а й у інших містах України.

Якщо проведення операції передбачається на вторинному ринку житла, то юрист, який супроводжує угоду, або ріелтор, що працює з покупцем, обов'язково проводять аналіз юридичної чистоти квартири. Зокрема:

  • перевіряються усі документи на квартиру;
  • встановлюються раніше прописані у квартирі люди та обставини їх виписки;
  • встановлюється наявність обтяжень та прав третіх осіб.

Крім того, фахівці готують текст договору купівлі-продажу, проводять аванс та вирішують питання з банківським осередком та правами доступу до нього. Після придбання нерухомості та отримання відповідного документа у реєстраційному державному органі, за наявності свідоцтва про власність, громадянин-покупець має право на податкове відрахування. Але за умови, що він офіційно працює і є платником прибуткового податку.

Автор: Олександр Бєлов