05-08-2010

У новому Податковому кодексі немає обіцяного податку на розкіш

параграф

У доопрацьованому проекті Податкового кодексу відсутні обіцяні податки для багатих – на нерухомість і на предмети розкоші.

Підприємцям дали місяць на внесення зауважень до документа. Щоправда, у період відпусток це виглядає як глузування, пише «Газета по-київськи».

Проект ПК учора було опубліковано у газеті «Урядовий кур'єр» для всенародного обговорення. Кабміну доручено зібрати всі зауваження та до 5 вересня 2010 року подати їх до Ради, щоб депутати одразу після канікул затвердили остаточну версію кодексу.

Як повідомили у ДПАУ, пропозиції та зауваження до проекту приймаються за адресою [захищено електронною поштою]. Але експерти вважають цю ініціативу суто формальною.

«Серпень – сезон мертвий для обговорень, усі відпочивають, – пояснює народний депутат Микола Катеринчук, автор власного Податкового кодексу. – Говорити, що до вересня хтось вивчатиме цей документ і вноситиме поправки, не доводиться».

На думку Катеринчука, нічого спільного з ліберальними реформами, пов'язаними з підвищенням підприємницької активності та покращенням інвестиційного клімату, другий варіант проекту кодексу, як і перший, не має. А ось відсутність у новій версії ПК розрекламованого податку на розкіш депутат називає частково правильним за нинішніх умов кроком:

«Велика розкіш – за умов кризи ставити такі експерименти. Цей податок треба було запроваджувати до кризи. Зараз, думаю, краще говорити про стимулюючі речі, а не про посилення фіскального навантаження для будь-кого, – вважає депутат».

До речі, президент уже заявив, що хоче переписати новий проект ПК – хоча документ було розроблено його ж командою і він сам вносив до нього поправки. Так, учора в Сімферополі Віктор Янукович повідомив журналістам, що представлений урядом черговий проект ПК має низку недоліків, які мають бути виправлені найближчим часом.

Головне у проекті Податкового Кодексу

Що є?

  1. Знижується ставка податку на додану вартість (ПДВ) з 20% до 17% з 1 січня 2014 р. (з 1 січня 2012 р. – 19%, з 1 січня 2013 р. – 18%).
  2. Знижується ставка податку на прибуток підприємств з 25% до 20% з 1 січня 2014 р. (з 1 січня 2012 р. – 24%, з 1 січня 2013 р. – 22%).
  3. Запроваджується туристичний збір, який стягуватиметься з туристів готелями, кемпінгами, санаторіями, квартирно-посередницькими організаціями та іншими суб'єктами. Ставку цього збору пропонується встановити у розмірі 0,5-1% вартості тимчасового проживання або нічлігу.
  4. Підвищується максимальна ставка податку для підприємців-спрощенців з 200 грн. до 600 грн.

Чого немає?

  1. Відсутня раніше озвучена ініціатива щодо запровадження прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб: зберігається єдина ставка податку на рівні 15%.
  2. Не відображено ідею про запровадження 5-відсоткового податку на доходи, отримані від розміщення населенням депозитів у банках.
  3. Як і раніше, відсутні розрекламовані представниками Кабміну податки на нерухомість (на квартири та будинки загальною площею від 300 кв.м) і на розкіш (при купівлі дорогих речей – машин, яхт тощо).
  4. Немає норми щодо звільнення діяльності з будівництва та продажу житла на первинному ринку від сплати ПДВ, про що раніше заявляв міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба.

Джерело: ForUm.