24-11-2010

Новий Житловий кодекс не вимагає згоди мешканців для знесення будинку

знос будівлі

Згідно з проектом нового Житлового кодексу (ЖК) України, для зносу багатоповерхового будинку не потрібна масова згода мешканців — їх можуть відселити примусово.

Проект ЖК був ухвалений у першому читанні 6 листопада 2009 року. У другому читанні Верховній Раді, зокрема, пропонують затвердити запровадження пені за борги з квартплати та дозвіл на знесення старого будинку без згоди всіх його мешканців.

За словами одного із розробників ЖК Олександра Мазурчака, в.о. заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА), незгодних жителів переселятимуть з дому під знесення за рішенням суду, надавши рівноцінне житло або виплативши ринкову вартість житла, що зноситься. Навіть якщо 90% мешканців будинку будуть не згодні з відселенням, це не зможе перешкодити знесенню будинку.

Хто не згоден з умовами компенсації, переселятимуть згідно із законом «Про примусове переселення за суспільної необхідності» - в межах міської межі, тоді як тим, хто погодиться, дадуть житло в районі, де знаходився їхній будинок, зазначив О. Мазурчак.

Тим часом, юристи вважають, що не варто розраховувати на справедливий обмін. Як вважає юрист Василь Мірошниченко, забудовнику буде вигідно переселити мешканців на околицю міста, а довести що-небудь видається вкрай складним, пише «Сегодня».

Підготував: Олександр Бєлов